Søg efter

  Søgeresultater

  Luk

  Fedtsyrer | Naturlig emulgator og hjælpestof


  Fedtsyrer (E-570) omfatter flere forskellige fedtsyrer. Det er egentlig en fødevare, men de kan anvendes som antiklumpningsmiddel og tablethjælpestof.

  Fedtsyrer (E-570) er egentlig en fødevare men kan anvendes som antiklumpningsmiddel og tablethjælpestof.

  Fedtstof er en undergruppe af lipider og består overvejende af fedtsyrer samt en smule glycerol. Et triglycerid består af et glycerolmolekyle som er påhæftet tre fedtsyrer. Når vi indtager fedtstof, frigives fedtsyrer fra glycerolmolekylet i tarmen med hjælp fra enzymer. De enkelte fedtsyrer kan have forskellig længde og egenskaber.

  Der er typisk forskellige langkædede syrer i fedt, det vil sige kæder med over 12 kulstof-atomer.

  Mellemkædede fedtsyrer (forkortes MCT) har mellem seks til 12 kulstof-atomer. Man finder dem i kokosolie og palmekerneolie, modermælk og en smule i mælkefedt.

  En fedtsyre er mættet, når hvert kulstof-atom er bundet af et brint-atom.

  Selv om fedtsyrer er tættest på at være en fødevare, har denne gruppe af stoffer alligevel fået E-nummer 570. I kosttilskud anvendes de typisk som antiklumpningsmiddel og tablethjælpestof. Gruppen af fedtsyrer omfatter typisk stearinsyre, palmitinsyre, oliesyre og myristinsyre men kan også omfatte andre syrer fundet i fedtstof.

  Der er ingen mængdemæssig begrænsning for, hvor meget fedtsyre der må anvendes i præparater, der godt må indeholde hjælpestoffer.

  I Pharma Nords curcumin-præparat anvendes fedtsyrerne som emulgator, hvilket betyder, at de binder vand- og fedtopløselige stoffer i præparatet sammen. Dette er med til at øge optageligheden.

  I andre præparater er indholdet af fedtsyrer deklareret som den respektive olie i præparatet. Se denne.