Søg efter

  Søgeresultater

  Luk

  Siliciumdioxid | Naturlig mineralsk antiklumpningsmiddel


  Siliciumdioxid (E-551) er oxideret silicium, en smagløs, naturlig, mineralsk forbindelse, der bruges som antiklumpningsmiddel og ikke optages i kroppen.

  Siliciumdioxid består af oxideret silicium. Siliciumdioxid (SiO2) kaldes også silica. Siliciumdioxid, der har optaget vand, kaldes kiselsyre. Spormineralet silicium kaldes også kisel eller kvarts.

  Siliciumdioxid med E-nummer E-551 er en naturlig, mineralsk, uorganisk forbindelse uden smag, som næsten ikke optages i kroppen.

  Siliciumdioxid findes i to former: Krystallinsk og amorft. Krystallinsk silica har en velordnet gitterstruktur, hvor amorft silica er ustruktureret. Pharma Nord anvender amorft siliciumdioxid. Der er ingen helbredsrisiko forbundet med amorft silica.

  Siliciumdioxid anvendes som antiklumpningsmiddel, hvor det er nødvendigt for at stabilisere nogle af indholdsstofferne. Der er ingen lovgivningsmæssig begrænsning for, hvor meget der må indtages.

  Silicium tilsættes somme tider kosttilskud som aktivt stof, men for at blive optaget i kroppen skal det være organisk bundet for eksempel fra planten Agerpadderok.

  Partikelstørrelsen er over 100 nm. Bekymringen over dette hjælpestof går på, at det ikke kan garanteres, at der ikke forekommer silicium-partikler i nano-størrelse (dvs. <100 nm.)

  Siliciumdioxid findes igen i flere varianter, alt efter hvad det skal blandes op med. Betegnelsen ”vandfri kolloid”, som ses i lægemidler, er en helt tør udgave. At det er kolloid, betyder at partiklerne vil fordele sig jævnt uden at bundfældes. Det skyldes, at partiklerne har den samme elektriske spænding og derfor frastøder hinanden. Det er en egenskab, der også findes i kolloid sølv.