Denmark | Select other Country

Gratis levering

B-vitaminer – på vej mod mere berømmelse?
Hvad er B-vitaminer - og hvorfor er de vigtige?

Selvom der er mange forskellige, og de er vigtige for, at vi overhovedet kan optage andre vitaminer, så fylder B-vitaminer ikke meget i den løbende debat. Men det er så småt ved at ændre sig ...

De er måske mest kendt for at være gode for hår, hud og negle, men B-vitaminerne bidrager også til et normalt kredsløb, energi, nervesystem og omsætningen af vitaminer i kroppen.

B-vitaminer er en samlet gruppe af vandopløselige vitaminer. De mest kendte er B1, B2, B3, B5, B6, B8, B9 (folat) og B12. Det er de B-vitaminer, vi mennesker har brug for. Hver af dem bidrager til noget forskelligt – og så skal vi have forskellige mængder af dem. Symptomerne på mangel varierer også alt efter, hvilket B-vitamin det drejer sig om.

B1-vitamin

Også kaldet Thiamin, der er med til at omdanne energi i kroppen, men bidrager også til en normal hjertefunktion.

Du finder det i:
Kornprodukter, kød og mælkeprodukter som mælk og ost.

B2-vitamin

Også kaldet Riboflavin, der hjælper kroppen med at producere energi. Riboflavin er især kendetegnet af en kraftig gul farve, der også bruges som farvestof.

Du finder det i:
Mælkeprodukter, indmad (lever og nyrer), kød og bælgfrugter.

B3-vitamin

Også kaldet Niacin, der bl.a. hjælper med at omdanne energi i kroppen. Er vigtig for kroppens energistofskifte og måske en af de B-vitaminer, der er på vej op af kendis-rangstien: Den er nemlig i tæt familie med coenzymet NAD+, som forskere pt. er meget interesseret i, da det har stor indflydelse på vores aldring og aldersrelaterede symptomer.

Du finder det i:
Særligt kød, fisk og kornprodukter – men også i mange andre fødevarer.

B5-vitamin

Også kaldet Pantotensyre, der bidrager til forskellige stofskifteprocesser i kroppen. B5 er også med til at sikre en normal præstationsevne. Der skal som regel en alvorlig underernæring til for at se B5-mangel.

Du finder det i:
De fleste fødevarer, vi spiser hver dag. Særligt i lever, æg og broccoli.

B6-vitamin

Er en fælles betegnelse for tre kemisk beslægtede forbindelser, pyridoxin, pyridoxal og pyridoxamin. De omdannes til to hjælpeenzymer i kroppen, der deltager i omsætningen af proteiner, fedt og DNA – og har desuden en vigtig rolle for vores immunforsvar. Mangel på B6 er sjælden.

Du finder det i:
Grøntsager, fuldkornsprodukter, magert kød og mælkeprodukter.

B8-vitamin

Også kaldet Biotin, der er nødvendig for energiomsætningen i kroppen. Biotin medvirker også til at vedligeholde hårvæksten. Et stort alkoholforbrug kan give mangel på B8, da optagelsen i tarmsystemet nedsættes.

Du finder det i:
Kornprodukter, kød- og mælkeprodukter samt frugt.

B9-vitamin

Er en betegnelse for en gruppe af stoffer, hvoraf den mest kendt nok er folin/folsyre/folat, som man anbefaler alle gravide at tage for at forebygge neuralrørsdefekt. Folat er vigtig, når cellerne i kroppen deler sig.

Du finder det i:
Især grønne bønner, røde peberfrugter, porrer, avocado og tørrede bønner – og mange andre fødevarer.

B12-vitamin

Også kaldet Kobalamin, der har mange funktioner i kroppen, og er med til at opretholde en normal funktion af nervesystemet og det menneskelige DNA. De senere år er B12 måske blevet det mest kendte B-vitamin, da man er blevet stadig mere opmærksom på, at det kan være svært at optage for ældre eller andre med en svag mavesyre.

Du finder det i:
Især i indmad som lever og fede fisk som torskerogn og makrel. Men også mælkeprodukter og æg har det i mindre omfang. B12-vitamin findes udelukkende i animalske fødevarer, hvorfor vegetarer og veganere skal være opmærksomme på, om de får vitaminet.

Kan man overdosere B-vitamin?

Alle B-vitaminer er vandopløselige. Det betyder, at overskydende B-vitaminer, som kroppen ikke har brug for, faktisk ikke optages i tarmene, men nedbrydes i leveren og bliver skyllet ud igennem din urin. Kroppen optager ikke mere B-vitamin, end den har behov for.

 

Kilder: Helsam.dk

van Wijngaarden JP, Doets EL, Szczecińska A, et al. Vitamin B12, folate, homocysteine, and bone health in adults and elderly people: a systematic review with meta-analyses. J Nutr Metab. 2013;2013:486186. doi:10.1155/2013/486186

Huang T, Chen Y, Yang B, Yang J, Wahlqvist ML, Li D. Meta-analysis of B vitamin supplementation on plasma homocysteine, cardiovascular and all-cause mortality. Clin Nutr. 2012;31(4):448-454. doi:10.1016/j.clnu.2011.01.003