Denmark | Select other Country

Gratis levering

Forskere vil bruge energimolekyle til at bremse slidgigt
Et energimolekyle kan fremover være svaret på at bremse slidgigt i at udvikle sig

Stoffet adenosin, som er en vigtig del af levende cellers energiomsætning, har vist at kunne genopbygge ødelagt ledbrusk.

Ganske vist er der tale om et forsøg på rotter, men hvis effekten er ligeså god på mennesker, vil folk med slidgigt i knæ og hofter kunne se frem til et liv uden smerter samt normal bevægelighed i leddene.

Det drejer sig om adenosin, som er en naturlig komponent i levende cellers energiomsætning. Vi kender det fra adenosin-trifosfat (ATP), som er et molekyle, der lagrer energi i kemisk form, og som celler kan trække på efter behov.

Stimulerer bruskdannende celler

Tidligere forskning har vist, at hvis man vedligeholder adenosin-niveauet i kroppen, hjælper det med at stimulere eller nære de bruskdannende celler – chondrocytter – hvilket forebygger slidgigt. Nu har forskere fra NYU Grossman School of Medicine taget det et skridt videre ved at lave et forsøg, hvor de injicerede adenosin direkte ind i leddene hos rotter.

35-50 procent gendannet

Der blev givet otte ugentlige adenosin-indsprøjtninger til hvert dyr, og det resulterede i, at ledbrusken blev gendannet med mellem 35 og 50 procent. Der blev ikke observeret nogle bivirkninger ved behandlingen, fortæller forskerne.

Indgår i genetisk materiale

Foruden sin centrale rolle i cellers omdannelse af fedt, protein og kulhydrat til energi er adenosin i stand til at kommunikere med andre celler og fungerer i den forbindelse som en slags byggeklods til dannelse af genetisk materiale, hvilket er af vital betydning for dannelse af nyt væv.

Mange lider af slidgigt

Eksperter vurderer, at et godt stykke over 100 millioner mennesker på verdensplan lider af slidgigt. Man kan lindre smerter og inflammation med blandt andet anti-inflammatoriske lægemidler (NSAID), men det er ren symptombehandling. 

Der er også muligheden for at indsætte et nyt led. Men med adenosin har videnskaben måske fat i den lange ende og kan på en naturlig og harmløs måde regenerere ødelagt ledbrusk og genskabe normal ledbevægelighed.

 

Kilde: sciencedaily.com, 10. august

Til forsiden

Vi udvikler, producerer og markedsfører kosttilskud og lægemidler med vægt på høj optagelighed, sikkerhed og dokumentation.

Adresse 

Sadelmagervej 30-32
DK-7100
Vejle, Danmark.

Åbningstider 

Mandag - Torsdag: 8.00 - 17.00

Fredag: 8.00 - 16.00

(+45) 7585 7400  

    
Master card  Visa  Visa Dankort 
Postnord fragt logo GLS fragt logo
Det grønne EU-logo der viser godkendelse af en myndighed i EU kontrol rapport