Denmark | Select other Country

Gratis levering

Inflammatorisk tarmsygdom kan fordoble risikoen for demens
Tarmsygdomme bliver koblet med tidligere demens i studie

Ny forskning kæder inflammatoriske tarmsygdomme som ulcerøs colitis og Crohns syge sammen med en øget risiko for demens. Værst ser det ud for Alzheimers, hvor forskerne har observeret, at folk med inflammatorisk tarmsygdom har en seks gange højere risiko for denne form for demens end folk uden inflammatorisk tarmsygdom.

Umiddelbart virker det måske ulogisk, at der er sammenhæng mellem, hvad der foregår i tarmene, og hvad der foregår i hjernen, men det er ikke desto mindre tilfældet.

Amerikanske og Taiwanesiske forskere har kigget på 1.742 mennesker fra 45 år og opefter, som i perioden 1998-2011 fik stillet diagnosen ulcerøs colitis eller Crohns syge.

Seks gange højere Alzheimers-risiko

Forskerne fulgte deres mentale tilstand i 16 år, efter de havde fået diagnosticeret deres tarmsygdom, og har dernæst sammenlignet deltagerne med 17.420 raske personer med samme profil, hvad angår køn, alder, indkomst og en række andre faktorer.

Der blev observeret en stærkt forhøjet forekomst af demens hos dem med inflammatorisk tarmsygdom, og for Alzheimers specifikt var der tale om en seks gange højere risiko.

Demens rammer tidligere ved tarmsygdom

Man så også, hvorledes demens-diagnosen hos dem med tarmsygdommene blev stillet omtrent syv år tidligere end hos de raske kontrolpersoner.

Det virker umiddelbart til, at risikoen for at blive ramt af demens er kædet sammen med, hvor længe man har døjet med inflammatorisk tarmsygdom. Forskningen er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Gut (det engelske ord for mave-tarmsystem).

 

Kilde: sciencedaily.com, juni 2020