Søg efter

  Søgeresultater

  Luk

  Vegetabilske kapsler på et helt nyt niveau
   

  Navnet er phytocaps, de ligner almindelige gelatinekapsler, men der er stor forskel. Det nye og unikke ved Pharma Nords phytokapsler er, at kapslerne ikke alene er vegetabilske, de er også 100% nedbrydelige i tarmen. Det vil med andre ord sige, at hele kapselmaterialet nedbrydes i fordøjelseskanalen, hvor det fungerer som sunde næringsstoffer. Der er ingen ufordøjelige fiberstoffer i kapselmaterialet, som i andre vegetabilske kapsler. Phytocaps er 100% mad!

  Phytocaps® består af 100% plantebaseret 'gelatine'. Efter mange års arbejde er det lykkedes Pharma Nord at udvikle et blødt vegetabilsk kapselmateriale der kan konkurrere med de bedste animalske gelatinekapsler og som er tænkt til at indgå i flere vegetar- og veganervenlige præparater. De råvarer der anvendes i Phytocaps er fremstillet af lokale, danske råvarer som kartofler, ærter og GMO-fri majs.

  Ingen plasticizers
  Med andre ord er Phytocaps fremstillet af sunde næringsstoffer, som alle kan fordøjes og som vel at mærke ikke indeholder såkaldte plasticizers, der er en type blødgøringsmidler, som bruges til at gøre kapselskallen elastisk og smidig og til at minimere skørhed og revner og dermed forlænge holdbarheden. Plasticizers udgør typisk 20-30% af den våde gelformulering i softgel kapsler.

  Vi markedsfører i øjeblikket tre typer af præparater i phytokapsler. Det er Q10, D-vitamin og Omega-3.

  Udviklingen af Pharma Nords unikke phytokapsler

  - når stræben møder held og bliver til succes.

  I dag er Pharma Nord muligvis den eneste virksomhed, der producerer, hvad vi opfatter som en ægte vegetabilsk kapsel. Det vil vi gerne uddybe.

  En stigende efterspørgsel blandt vegetarer og veganere har gjort, at Pharma Nord for nogle år siden besluttede sig for at udvikle en vegetabilsk, blødt softgel-kapsel, hvor målet var, at kapslerne ikke blot skulle være uden animalske ingredienser, men de skulle være helt uden de kunststoffer, man normalt anvender i vegetabilske kapsler, og som noget unikt, helst med lokale råvarer, der skulle være tilladt i alle de lande vi eksporterer til. 

  Precise Ingredients logoOpgaven blev placeret i vores datterselskab Precise Ingredients, som igennem mange år har været med til at udvikle og fremstille råvarer af høj kvalitet, både som fødevare og lægemiddel.

  Det har været en årelang, men lærerig proces med mange fejlslagne forsøg med forskellige råvarer, men hele tiden med focus på nære råvarekilder for at øge bæredygtigheden. 

  Ingen HPMC
  Vegetabilske HPMC-kapsler Vi kunne have valgt den nemme løsning som mange andre, der anvender vegetabilske kapsler. I den nemme løsning er hoved-ingrediensen i kapselmaterialet hydroxypropylmethylcellulose (HPMC), men det opfyldte ikke alle vores forventninger. HPMC er træmasse der behandles syntetisk. HPMC har mange gode egenskaber. Det er velegnet som overfladelag, dvs. coating med moderat styrke, det bevarer fugten i præparatet, det beskytter mod nedbrydning af luftens ilt, det giver elasticitet samt modstandsdygtighed over for olie og fedt.

  Vi ønskede de gode kapsel-egenskaber som HPMC er kendt for, men med udspring i vegetabilske råvarer der naturligt findes i vores føde. Problemet var, at ingen firmaer kunne tilbyde os et sådant produkt, uden at gå på kompromis med oprindelsen.

  Derfor fravalgte vi kassavarod
  Kassava-rod eller Tapioca root på engelsk burde også være meget velegnet på grund af dets stivelsesindhold, og er markedsført som et produkt der giver elastiske kapsler. Et udenlandsk firma tilbød os derfor et vegetabilsk produkt der udelukkende bestod af kassava-rod. Det lød spændende, men vakte alligevel vores skepsis. Vi fik produktet analyseret, og det viste sig, at de gode egenskaber skyldes, at der var tilsat et syntetisk plaststof kaldet PVA, hvilket ikke var acceptabelt i vores målsætning om et rent produkt. Faktisk var andelen af PVA på hele 29%, hvilket er tæt på 1/3 .

  Ingen PVA
  PVA er en forkortelse for to termoplastiske klæbemidler: Polyvinylalkohol og polyvinylacetat. Sidstnævnte er nok bedst kendt som hvid trælim eller snedkerlim. Ingen af dem kan på nogen måde kaldes naturlige produkter. Som betegnelsen antyder, er disse stoffer teknisk set 'plastik', men det er ikke det samme som en plasticpose, fordi de er delvist opløselige i vand. Det anvendes i industrien som bindemiddel og overfladebehandlingsmiddel. Vegetabilske produkter har tidligere indholdt op til 3% PVA i food grade-kvalitet. Kreative producenter fandt også på at bruge PVA til at simulere frugtkød i billig juice, men da årvågne forbrugere afslørede at der reelt var tale om syntetisk fremstillet plastik, holdt producenten straks op med at tilsætte PVA.

  I kapsler baseret på Kassavarod tilsættes PVA for at opnå en række ønskede egenskaber. For eksempel har atmosfærisk ilt meget svært ved at gennemtrænge PVA. Det er også muligt at finde PVA i nogle produkter  der anvender Kassavarod for at opnå en forsinket frigivelse af de aktive indholdsstoffer. Ofte vil PVA i kapselmateriale være polyvinylalkohol, men PVA i form af polyvinylacetat i kapsler og tabletter er også velbeskrevet.

  Modificering nødvendig
  Kassava-rod var derfor ude af billedet, ikke kun fordi det skal importeres fra Asien eller Sydamerika, men også fordi planten ikke har nogen fremtrædende egenskaber i forhold til mere nære og dermed mere bæredygtige muligheder.
  Vi søgte derfor videre i planteverdenen, blandt æbler, appelsiner, roer, ærter, majs og mange andre nære planter efter planteegenskaber der kunne bidrage til den bløde spændstige overflade som ville være velegnet som kapsel-materiale. Vi fandt at planters struktur skal modficeres for at kunne bidrage med den funktion og holdbarhed vi har brug for til at lave kapsler. 

  En heldig kartoffel
  Vi eksperimenterede med forskellige kombinationer af stivelse fra grøntsager, og fandt en blanding der blandt andet indeholdt ærter, majs og kartofler, som viste sig at have overraskende forskellige egenskaber alt efter hvilke råvarer vi tilsatte. 
  Vi brugte mange forsøg på at justere hver enkelt ingrediens til vores kapselblanding og på at finde den rette rækkefølge i tilberedningen og hele tiden med focus på de gode råvarer.

  Tættere på målet
  Det tog også mange forsøg før vi blev opmærksom på, at også æltningen af vores kapselmasse havde afgørende betydning for at kunne lave en proces, der opførte sig efter hensigten. Det krævede indkøb af en særlig æltemaskine. Derudover har det været nødvendigt at udvikle helt nyt udstyr til formning af kapslerne. Også det afstedkom mange forsøg.

  Vi brugte en del tid på dialog med firmaer med know-how inden for området, men de endte alle med at trække sig, da ingen af dem reelt havde lavet stabile kapsler, så langsomt og trinvis bragte egne forsøg os tættere på målet. 

  Resultatet
  Pharma Nord PhytocapsMere end 6 års anstrengelser endte med en kapsel, der er 100% vegetabilsk. Den er stærkere, bedre lysdæmpende for de aktive indholdsstoffer og som er mere holdbar end typiske vegetabilske kapsler. Hovedbestanddelene kartofler, ærter og majs kan skaffes lokalt. Med andre ord fremstillet af sunde ingredienser, som alle kan fordøjes.
  Til at beskytte kapslernes indhold mod lys er valgt en blanding af fedtfattigt kakaopulver, rødbedepulver og grøn te. Alle indholdsstoffer omsættes i tarmen på samme måde som fødevarer.
  Precise Ingredients kan derfor i dag levere en råvare til fremstilling af kapsler der fuldt lever op til Pharma Nords høje kvalitetskrav.

  Pharma Nords phytokapsler kræver større præcision og er langt mere kompleks at fremstille end vores mest anvendte animalske gelatinekapsler, derfor er prisen lidt højere.