Søg efter

    Søgeresultater

    Luk

    Mænd med meget fedt har øget risiko for osteoporose




    Knogleskørhed opstår, når knoglerne bliver porøse, og det sker oftere, når man er overvægtig

    Ny forskning afslører, at folk med en høj fedtprocent har en tendens til at have svagere knogler. Det er især hos mænd, at denne sammenhæng er synlig.

    Skøre knogler – eller osteoporose, som det hedder i fagsprog – er når knoglernes mineralindhold bliver alt for lavt, så knoglerne mister deres styrke og bliver skrøbelige.

    Knogleskørhed bliver ofte opfattet som noget, der typisk rammer kvinder, men ny forskning afslører, at mænd også er i farezonen. Helt konkret har forskerne observeret, at mænd med høj fedtprocent er tilbøjelige til at have mere skrøbelige knogler og derfor har en øget risiko for knoglebrud af forskellig art.

    Modsiger tidligere forskning

    Den nye forskning, som stammer fra University of Chicago Medicine, overrasker. De fleste tidligere undersøgelser viser nemlig, at kropsfedt enten ikke har nogen indflydelse eller ligefrem indvirker positivt på knoglernes sundhed.

    Læger antager af samme grund ofte, at folk, der vejer mere, har stærkere knogler og derfor en tilsvarende lavere risiko for brud på knoglerne. Af samme grund bliver denne gruppe af mennesker i mange tilfælde ikke screenet for osteoporose.

    Lav fedt og høj muskelmasse er godt

    For at nå frem til deres resultat sammenlignede forskerne henholdsvis knogletæthed og forholdet imellem fedt og muskelmasse hos 10.814 mennesker op til 60-årsalderen.

    De fandt en positiv relation imellem lav fedtprocent og stærkere knogler hos såvel mænd som kvinder. Det forholdt sig lige omvendt med høj fedtprocent, og sammenhængen var især tydelig hos mænd.

    Det bedste, man kan gøre for at have stærke knogler i denne sammenhæng, er derfor at have relativt lidt fedt og mere muskelmasse.

    Kvinder mister mest knoglevæv

    I forhold til mænd har kvinder en relativt højere risiko for knogleskørhed, hvilket er relateret til hormoner. Knoglestyrken når sit toppunkt omkring 30-35-årsalderen hos såvel mænd som kvinder. Herefter mister begge køn en del af deres knoglemasse hvert år. Når kvinders dannelse af østrogen efter overgangsalderen daler kraftigt, tager knogletabet ekstra fart.

    Det er muligt at bremse knogletabets hastighed ved at spise de rigtige ting og undgå livsstilsfaktorer, som er med til at dræne kroppen for mineraler, der er vigtige for knogletætheden. Men det er ikke muligt helt at stoppe processen.


     

    Kilde:

    The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 2022; DOI: 10.1210/clinem/dgac040