Søg efter

    Søgeresultater

    Luk

    Sund kost kan give bedre økonomi




    Hvis vi alle spiste sundt og efter kostrådene, så ville Danmark kunne spare milliarder

    Københavns Universitet har man regnet på gevinsterne for både økonomi og helbred, hvis flere af os spiser sundere. Og det kan betale sig at tænke på sundhed og klima – også for økonomiens skyld.

    1.000 dødsfald kan undgås årligt i Danmark, og vi kan få en gevinst på hele 12 milliarder kroner blot ved, at vi danskere spiser, som de officielle kostråd anbefaler.

    Det fremgår af en rapport, som Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet har udarbejdet for Miljø- og Fødevareministeriet.

    Mindre af noget – mere af andet

    Hvis vi danskere var bedre til begrænse vores indtag af salt, mættet fedt, kød fra firbenede dyr og forarbejdet kød, så kunne vi få store gevinster på sundhedsområdet. Samtidigt skal vi skrue op for indtaget af grønt, fuldkorn, fisk, skaldyr og frugt.

    Vi ville dermed spare penge til sundhedsvæsnet men samtidigt løfte vores livskvalitet og forlænge levetiden, viser rapporten.

    Mere arbejde – mindre sygehus

    De økonomiske gevinster ved bedre kost og større sundhed henter vi ifølge rapporten ved eksempelvis sparede sengepladser på sygehusene. Men de udgør kun fem procent. Den store del skal hentes ved, at vi oplever større arbejdsproduktivitet – og får en øget livskvalitet.

    Desværre siger rapporten med disse tal, at vores madvaner generelt lader meget tilbage at ønske – at vi fortsat er langt fra at leve op til de officielle kostråd, og at det hvert år koster liv og helbred.

    Råd med flere hensyn

    Den økonomiske side af sundheden er én måde at se på kostrådene, og nu vil fødevareministeren også lancere nye, klimavenlige kostråd. I den forbindelse har fødevareminister Mogens Jensen bedt Fødevarestyrelsen om at medtænke pointerne fra den økonomiske rapport.

    Målet er at skabe kostråd, som er gode for livskvalitet, samfundsøkonomi og klima. Men det ene udelukker heldigvis ikke det andet – tværtimod! Udfordringen består nok nærmere i, hvordan man får danskerne til at følge kostrådene.

    Her er detailhandlen, fødevareproducenter og myndigheder nødt til at samarbejde, mener ministeren, hvis vi skal skabe en sundere madkultur.

    Forskerne bag rapporten har en række forbehold for deres konklusioner. Der er tale om estimerede gevinster, som bygger på en række givne forudsætninger i beregningerne.

     

     

    Kilde: www.foedevarestyrelsen.dk