Søg efter

  Søgeresultater

  Luk

  C-vitamin har stor betydning for din hjerne
  Det er vigtigt for hjernefunktionen, at vi får nok C-vitamin, skriver tidsskriftet Aktuel Naturvidenskab. Læs mere om C-vitamin og hjernen og find ud af, hvorfor vitaminet spiller en så afgørende rolle for blandt andet dit humør og din evne til at huske og orientere dig.

  Vidste du, at C-vitamin er vigtig for din evne til at tænke og føle? Det hjælper hjernen med at udføre sine psykologiske funktioner, hvilket blandt andet omfatter ting som vilje, følelser, fantasi og logisk tænkning. I tidsskriftet Aktuel Naturvidenskab (nr. 4, 2016) kan du i artiklen ”Vitaminer og Hjernen” læse mere om, hvordan C-vitamin støtter hjernen på flere forskellige områder.

  Skørbug og humørsvingninger

  Forskere ved allerede, at nogle af de tidligste symptomer på udtalt mangel på C-vitamin (begyndende skørbug) er træthed, humørsvingninger og depression, som netop er relateret til hjernen og dens funktion.

  C-vitamin har dog tilsyneladende også en betydning for evnen til at orientere sig og huske.

  Kollagen til blodkar

  C-vitamin har flere opgaver i hjernen. Stoffet er blandt andet nødvendigt for, at kroppen kan producere kollagen, som er hovedbestanddelen i bindevæv i blandt andet hjernens blodkar.

  Desuden er C-vitamin en vigtig antioxidant, som beskytter mod frie radikaler, der kan ødelægge celler, herunder hjerneceller.

   

  Sådan støtter C-vitamin din hjernefunktion

  C-vitamin har en række vigtige opgaver i kroppen, som blandt andet er vigtige, for at hjernen kan fungere, som den skal. C-vitamin:

  • Bidrager til normal dannelse af kollagen, som blandt andet indgår i bindevæv (knogler, tænder, blodkar m.v.). C-vitamin indgår således i dannelsen af nye blodkar i hjernen.
  • Medvirker til at reducere træthed og energiløshed.
  • Fungerer som antioxidant, der beskytter celler (herunder hjerneceller) mod oxidativ stress forårsaget af frie radikaler.
    

  Spændende forsøg med marsvin

  Danske forskere har udført forsøg med unge marsvin, som er blevet udsat for C-vitaminmangel i sammenlagt to måneder. Hos mennesker svarer det tidsrum til perioden fra barn til teenager.

  Forskerne observerede, at dyrene på grund af vitaminmanglen havde nedsat evne til at huske samt at orientere sig i en labyrint.

  Afhængig af C-vitamin fra kosten
  Umiddelbart minder mennesker og marsvin ikke om hinanden. Alligevel har de en ting tilfælles: ingen af dem kan selv danne C-vitamin.

  Stort set alle pattedyr producerer selv C-vitamin i kroppen, men få arter (herunder mennesker og marsvin) er nødt til at få tilført vitaminet fra kosten. Af den grund kan resultaterne fra forskning i C-vitaminmangel hos marsvin overføres til mennesker. Allerede ved fødslen er marsvin meget udviklede; derfor kan påvirkningen af C-vitaminmangel på hjernen hos marsvinet under graviditeten let studeres hos denne dyreart.
   

  Sådan får du C-vitamin

  En sund og varieret kost med gode C-vitaminkilder som frugt og grøntsager er en god måde at dække kroppens behov for dette vigtige vitamin på. Man kan eventuelt supplere sin kost med et tilskud, og her er Pharma Nords lægemiddel Bio-C-Vitamin en god hjælp, da det netop er til forebyggelse og behandling af C-vitaminmangel.

  Hver tablet indeholder 750 mg syreneutral C-vitamin (calciumascorbat), som er særlig skånsom mod maven. Bio-C-Vitamin kan også anvendes, selvom du er gravid og ammer. Læs indlægssedlen her.
   

  Læs mere om Bio-C-Vitamin