Søg efter

  Søgeresultater

  Luk

  Forskere har fundet den bedste form for D-vitamin
   
   

   

  Forskning peger på de bedste D-vitaminer

  Ny britisk forskning giver en uventet mavepuster til D2-vitamin, samtidigt med at den fremhæver D3-vitamin som det bedste valg. Skal du gøre dig selv en ekstra tjeneste, bør du vælge et præparat, som er dokumenteret i videnskabelige forsøg.

  Flere og flere er begyndt at tage et dagligt tilskud af D-vitamin for at være helt sikre på at have nok af dette livsvigtige stof i blodet. Især her i foråret vil mange opleve, at kroppen mangler vitaminet.

  De danske sundhedsmyndigheder anbefaler da også, at folk tager tilskud i hele vinterhalvåret, hvor vi let kommer i underskud. Og særlige befolkningsgrupper i risiko for kronisk mangel rådes til at tage ekstra D-vitamin hele året rundt.

  Britiske forskere fra University of Surrey har imidlertid påvist, at det er vigtigt at vælge den rigtige slags, for D-vitamin findes i flere varianter, og der er åbenbart stor forskel på, om man tager D2-vitamin eller D3-vitamin.

   

  D3 bedst for immunsystemet

  Ifølge den nye britiske undersøgelse, som er offentliggjort i Frontiers in Immunology (februar 2022), har D2-vitamin slet ikke den samme målbare effekt på blandt andet immunsystemet, som man har set med D3-vitamin.

  Dette fandt forskerne ud af ved at give en gruppe forsøgspersoner dagligt tilskud af enten D2-vitamin eller D3-vitamin i sammenlagt 12 uger.

  Forsøget viste med al tydelighed, at D3-vitamin stimulerede et signalsystem, som har central betydning for immunsystemets forsvar, hvori de hvide blodlegemer, som alle er udstyret med D-vitamin-receptorer, indgår. Den samme effekt blev ikke observeret med D2-vitamin.

   
  D-vitamin kan måles i blodet

  Optages bedre i blodet

  Det er imidlertid ikke kun den nye britiske undersøgelse, som fremhæver D3-vitamin som det bedste valg. Allerede i 2012 viste en undersøgelse offentliggjort i American Journal of Clinical Nutrition, at D3-vitamin er langt bedre end D2-vitamin til at hæve blodets indhold af 25(OH)D, som er den form af D-vitamin, man måler i blodprøver.

  Forskerne konkluderede da også, at D3-vitamin formodentligt ville blive den foretrukne vitaminkilde til D-vitaminpræparater, og meget tyder på, at de har ret.

   

  Dansk præparat med dokumentation

  Vil man være helt sikker på at få mest for sine penge, er det en god ide at vælge et præparat, som er anvendt i forskning.

  D-Pearls fra Pharma Nord er et af de præparater, som i en række humanforsøg har vist at have god optagelighed samtidig med at udøve den virkning, forskerne havde forventet. Dette er utroligt vigtigt netop i forbindelse med forskning, hvor en pålidelig virkning er afgørende for resultatet. Det er dog også vigtigt for forbrugerne, at de kan stole på deres valg af præparat.

  D-Pearls fås i tre styrker, lige til at mixe og matche efter årstid og individuelle behov: