Denmark | Select other Country

Gratis levering

DR-nyhederne: Fokus på danskernes lave D-vitaminindtag
Kun hver tiende dansker får nok D-vitamin igennem kosten. Det var en af de kendsgerninger, seerne af DRs nye program ”Sundhedsmagasinet” blev præsenteret for, da værterne, læge Peter Qvortrup Geisling og journalist Lilian Gjerulf Kretz, rettede kikkerten mod danskernes D-vitaminniveau.

Sundhedsmagasinet besluttede at teste en gruppe danskeres D-vitaminstatus og udvalgte 37 ansatte hos Spies Rejser. Blodprøverne viste, at 16 ud af de 37 ansatte – altså næsten halvdelen - manglede D-vitamin i blodet.

Mangel gør en træt
D-vitamin er vigtigt for en række ting. Man ved blandt andet, at det bidrager til stærke knogler, et velfungerende immunforsvar og normal muskelfunktion.
Ifølge overlæge Jens-Erik Beck Jensen, Hvidovre Hospital, som medvirkede i udsendelsen, vil folk, som mangler D-vitamin, føle sig trætte og matte, men D-vitaminmangel er relativt let at behandle. Forsøget viste at kosttilskud er effektivt til at øge blodets indhold af vitamin D.

Vi får ikke nok sol
Problemet i Danmark er, at vi ikke kan danne D-vitamin i huden i vinterhalvåret, fordi solen ikke er stærk nok. At vi tilsyneladende ikke får nok D-vitamin igennem kosten, gør ikke situationen bedre. Det gennemsnitlige indtag af D-vitamin fra kosten i Danmark er 2-4 mikrogram dagligt, men skal ifølge Sundhedsstyrelsen ligge på 10 mikrogram. I Finland, hvor befolkningens gennemsnitlige indtag af D-vitamin fra kosten lå på 4,5 mikrogram pr. dag, har man valgt at tilsætte D-vitamin til udvalgte fødevarer. I Norge og Sverige tilsætter man ligeledes D-vitamin til maden – men ikke i Danmark.

Hvad er det optimale niveau?
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at blodets indhold af D-vitamin ligger på mindst 50 nmol/L. Overlæge Jens-Erik Beck Jensen fortalte dog i udsendelsen, at hvis man skal have det fulde udbytte af D-vitamins virkning på sundheden, skal man nok nærmere op på 75 nmol/L, og det giver endnu større udfordringer med hensyn til valg af fødevarer samt sol-eksponering. Ikke overraskende anvender flere og flere danskere D-vitamintilskud som supplement til deres kost.

Se udsendelsen
DRs ”Sundhedsmagasinet” blev vist på DR1 tirsdag den 5. januar kl. 21.55.

Du kan finde se udsendelsen her: https://www.youtube.com/watch?v=ZMmce4TF7ZE

    

Se uddrag fra udsendelsen her: https://www.youtube.com/watch?v=ZHXMNXdVDZY

Til forsiden

Vi udvikler, producerer og markedsfører kosttilskud og lægemidler med vægt på høj optagelighed, sikkerhed og dokumentation.

Adresse 

Sadelmagervej 30-32
DK-7100
Vejle, Danmark.

Åbningstider 

Mandag - Torsdag: 8.00 - 17.00

Fredag: 8.00 - 16.00

(+45) 7585 7400  

    
Master card  Visa  Visa Dankort 
Postnord fragt logo GLS fragt logo
Det grønne EU-logo der viser godkendelse af en myndighed i EU kontrol rapport