Søg efter

  Søgeresultater

  Luk

  Forskning: Nu kan menneskets aldringsproces bremses
  I en helt ny undersøgelse har en gruppe svenske og norske forskere demonstreret, hvordan kroppens celler kan holdes i live i længere tid, når forsøgspersoner tager en kombination af selen og coenzym Q10.

  Alle celler i kroppen har en udløbsdato, men den kan muligvis forlænges, viser en ny undersøgelse, som et team af svenske og norske forskere netop har udgivet i tidsskriftet Nutrients.
  I undersøgelsen kiggede forskerne på telomerernes længde, som er en anerkendt målemetode til at vurdere, hvor lang tid en celle har igen, før den går til grunde.

  Selen og Q10 gav længere telomerer

  Ved at give en stor gruppe ældre, men raske mænd og kvinder enten tilskud med selen og coenzym Q10 eller tilsvarende placebo kunne forskerne ved efterfølgende at måle længden af cellernes telomerer se, at der var en afgørende forskel imellem de to grupper.
  I den gruppe af forsøgspersoner, som fik de to aktive præparater, SelenoPrecise og Bio-Qinon Q10, var telomererne længere end i den gruppe, som fik placebo. Med andre ord havde de to stoffer udsat cellernes udløbsdato, og det kan have stor betydning for aldringsprocessen.

  Langsommere ”celleslid”

  Telomerer sidder for enden af alle DNA-strenge og beskytter dem. Funktionen kan sammenlignes med den måde, som plastic-dutterne for enden af snørebånd forhindrer disse i at trevle.
  Hver gang en celle deler sig, afkortes telomererne, og når de er helt opbrugt, optrevles DNA-strengen, og cellen dør.
  Det tyder på, at mineralet selen og det vitaminbeslægtede stof kan beskytte telomererne, så deres afkortning forløber langsommere end ellers.

  Oxidativ stress og inflammation

  ”Vi mennesker er udsat for en accelererende aldringsproces, hvor øget oxidativ stress og øget inflammation sætter ekstra fart på processen, specielt hvis vi har lave niveauer af selen og Q10. Hvis folk, som mangler de to stoffer, tager et tilskud, kan det bremse aldringsprocessen, så den forløber i et langsommere tempo”, forklarer professor Urban Alehagen, som er kardiolog ved Universitetshospitalet i Linköping i Sverige og leder af undersøgelsen.
  Det seneste studie er foretaget ved hjælp af blodprøver, som forskerne har taget regelmæssigt fra de i alt 443 forsøgsdeltagere over en periode på fem år – det såkaldte Kisel-10-studie. I undersøgelsen blev der indsamlet over 50.000 blodprøver, som siden er blevet systematisk analyseret for, at forskerne kunne blive klogere på, hvad der præcist sker i kroppen og på celleniveau.

  Modvirker biologiske forandringer

  Siden 2013 er det blevet til mere end 20 opfølgningsstudier, hvor forskerne ved hjælp af forskellige biomarkører har kunnet konstatere, at selen og coenzym Q10 ser ud til at modvirke nogle af de biologiske forandringer, som normalt optræder i forbindelse med kroppens aldring.
  I den aktuelle undersøgelse er det således telomer-længden, der har været i fokus. Og endnu en gang har forskerteamet demonstreret, at kombinationen af selen og Q10 ser ud til at hjælpe ældre med at bevare helbred og livskvalitet.

  Almindeligt at mangle selen

  ”Vi har set på flere andre markører, og kan se, at der findes en relation imellem selenindtag og biologisk alder”, fortæller professor Alehagen.
  Det gennemsnitlige selenindtag i store dele af Europa er relativt lavt, eftersom indholdet af selen i landbrugsjorden ikke er særlig højt sammenlignet med andre steder i verden.
  Forskning viser, at vi skal have over 100 mikrogram dagligt for at være dækket ind, men det gennemsnitlige indtag ligger på under det halve.

  Læs mere om det banebrydende Kisel-10 studie her.