Søg efter

    Søgeresultater

    Luk

    Har din krop arvet neandertal-protein, der gør oxidativ stress værre?




     

    Neandertal-protein lever videre - har du det i kroppen?

    Forskere har identificeret et særligt protein, som beskytter mod celleskader. Hos vores urtidsforfædre var proteinet ikke særlig effektivt, men evolutionen har udviklet det, så moderne mennesker er bedre beskyttet mod oxidativ stress. Men få procent af os bærer fortsat på neandertal-varianten, mens endnu flere får for lidt selen fra kosten til processen.
     

    Alt tyder på, at vore væsentligt kortere og markant mere robust byggede urtidsforfædre, neandertalerne, ville være os suverænt overlegne i ALT, hvad der mindede om vægtløftning eller styrkebaserede udfordringer.
    Men på et punkt var de svagere: de var ikke så godt beskyttet mod oxidativ stress, som er den tilstand, der opstår i kroppen, når de farlige frie radikaler har frit spil og kan ødelægge raske celler og væv.

     
    Forsker har opdaget forskelle fra os og vores forfædre

    Forskere har afsløret særligt protein

    Forskere fra Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology i Tyskland samt Karolinska Institutet i Stockholm afslører med helt ny forskning, at et særligt protein, som hedder glutathion reductase, hos neandertal-folket genererede væsentligt flere vævsnedbrydende iltradikaler, end det tilsvarende protein gør hos det moderne menneske.
    Tilsyneladende har glutathion reductase ændret sig evolutionært igennem tiden, efter neandertalerne blandede sig genetisk med vore forfædre, og beskytter i dag langt bedre mod oxidativ stress.

     
    Menneskets forandring gennem årene.

    Findes i urtidsform hos visse mennesker

    Trods dette, skriver de svensk-tyske forskere i tidsskriftet Science Advances, har neandertal-varianten af proteinet overlevet og findes den dag i dag hos en meget lille procentdel af mennesker i verden.
    Det drejer sig primært om det indiske subkontinent, og der er tale om 1-2 procent af befolkningen.
    Interessant nok er disse mennesker mere tilbøjelige til at blive ramt af helbredsproblemer, som er relateret til oxidativ stress.

     

    Afhængigt af selen

    Et er svagheden ved ”neandertal-varianten” af glutathion reductase. Et andet og mere presserende forhold er, at store dele af verdensbefolkningen ikke får nok af sporstoffet selen fra deres kost.

    Glutathion reductase er nemlig stærkt afhængigt af selen, hvilket også er tilfældet med 25-30 andre selenafhængige proteiner (selenoproteiner) i kroppen. Selenoproteinerne er på forskellig vis med til at vedligeholde forskellige funktioner lige fra immunforsvar og stofskifte til cellebeskyttelse og forplantning. Derfor er det vigtigt at have tilstrækkelige niveauer af spormineralet i kroppen.

     
    Pharma Nord SelenoPrecise som indeholder 100 mcg Selen

    Patenteret selenpræparat

    Selen findes i fisk, nødder, fuldkorn og kød. Man kan også tage det som tilskud. Pharma Nord har udviklet og taget patent på den specielle organiske selengær i store dele af verden. SelenoPrecise, som er anvendt i den banebrydende KiSel-10 undersøgelse, hvor forskere blandt andet observerede, hvordan præparatet var med til at øge beskyttelsen mod oxidativ stress.

    Foruden at bidrage til cellers beskyttelse mod oxidativ stress er selen med til at vedligeholde normal sædcelleproduktion, normal skjoldbruskkirtel-funktion og normal vækst af hår og negle.