Søg efter

  Søgeresultater

  Luk

  Ny dansk forskning: Fiskeolie giver børn en god start på livet
  Kvinder, som tager fiskeolie, hjælper deres børn til en god start på livet, viser endnu en undersøgelse. Der er gavnlige stoffer i olien, som har særlig betydning for vækst og udvikling. Læs videre og find ud af hvordan det hjælper børn på vej.

  Er du gravid eller planlægger at blive det, kan det være en rigtig god idé at supplere din kost med fiskeolie. En helt ny dansk undersøgelse viser nemlig, at børn, hvis mødre har taget fiskeolie under graviditeten, får en god start på livet. Undersøgelsen, som er offentliggjort i British Medical Journal, er foretaget på i alt 736 kvinder, som blev delt op i to grupper. Den ene gruppe fik fiskeolie i de sidste tre måneder af graviditeten, mens den anden gruppe fik identiske kapsler med olivenolie. Det viste sig, at børn af de fiskeolie-spisende mødre kom bedst fra start på flere områder.

  Syn og hjerne

  Er der en grund til, at netop fiskeolie er så gavnligt? Ja, og det skyldes, siger videnskaben, indholdet af de to omega-3 fedtsyrer, EPA (eicosapentaensyre) og DHA (docosahexaensyre), som spiller en vigtig rolle for udviklingen af det ufødte barn.
  Ifølge det europæiske fødevaresikkerhedsråd EFSA (European Food Safety Authority) kan den gravide eller ammende ved at få 200 mg DHA dagligt (udover de anbefalede 250 mg fra kosten) bidrage til normal udvikling af øjnene hos det ufødte barn og hos barnet under amning. Med et dagligt indtag af 200 mg DHA (udover de anbefalede daglige 250 mg DHA fra kosten) kan den gravide eller ammende desuden bidrage til normal udvikling af hjernen hos fosteret og hos barnet under amning. EPA og DHA findes især i cellemembranerne, hvor de to livsvigtige fedtsyrer indgår i et kompliceret biokemisk samspil.

  Danskerne spiser for lidt fisk

  Selvom Danmark er omgivet af hav, har vi danskere et relativt lille indtag af fisk. Myndighederne anbefaler at spise 350 gram fisk om ugen, hvilket svarer til to fiskemåltider. Ifølge den sidste rapport om danskernes kostvaner spiser vi dog i gennemsnit kun 196 gram fisk om ugen. Tallene afspejler, at der er grupper af befolkningen, som enten ikke kan lide fisk, eller som synes, at det er for dyrt eller besværligt at medtage i ugens kostplan. I sådanne situationer kan et fiskeolie-tilskud være en god idé.
  Ifølge en svensk undersøgelse, hvor forskere sammenlignede virkningen af at spise frisk fisk fem gange ugentligt eller at tage Bio-Marin-kapsler, gav fiskeoliekapslerne samme effekt som frisk fisk. Undersøgelsen er offentliggjort i European Journal of Clinical Nutrition.

  Pas på tungmetaller

  Et helt andet aspekt, som især er relevant for gravide, er eventuelt indhold af tungmetaller i frisk fisk. Man advarer ligefrem gravide og ammende mod at indtage bestemte fiskearter, som er kendt for at indeholde høje mængder kviksølv, som kan overføres til barnet. Et fiskeoliepræparat som Bio-Marin Plus er renset og kontrolleret for indhold af tungmetaller og andre miljøgifte og kan dokumentere, at indholdet af disse stoffer ligger under de fastsatte grænseværdier.

  Kapsler med frie fedtsyrer

  En anden fordel med Bio-Marin Plus er den form, som fedtsyrerne i kapslerne optræder i. Omega-3 fedtsyrer i frisk fisk har form af triglycerider, som kroppen først skal spalte ved hjælp af fordøjelsesenzymet lipase. I Bio-Marin Plus er denne proces klaret på forhånd. Omega-3 fedtsyrerne i præparatet er allerede ved fremstillingen omdannet til frie fedtsyrer, fuldstændig som det ville være sket i fordøjelsen.

  Bio-Marin Plus indeholder desuden folinsyre og B12-vitamin, som også har betydning for den gravide og udviklingen af hendes ufødte barn.

  Du kan læse mere om Bio-Marin Plus her: