Søg efter

  Søgeresultater

  Luk

  Ny forskning om D-vitamins rolle for immunsystemet
  Ny forskning viser, at D-vitamin støtter immunsystemet via tarmen

  En vigtig del af D-vitamins betydning for immunforsvaret foregår i vores tarmsystem, har en ny undersøgelse påvist.

  D-vitamin er med til at regulere en lang række kropsfunktioner som blandt andet immunsystemet. Som noget helt nyt har danske forskere fra Aalborg Universitet i samarbejde med britiske og amerikanske kolleger i et forsøg med 1,5 millioner deltagere påvist, at D-vitamin indvirker på tarmens bakteriesammensætning, hvilket er med til at støtte kroppens immunforsvar. Eftersom 70-80 procent af immuncellerne findes i tarmen, kommer det ikke som den store overraskelse, at D-vitamin er involveret i tarmens biokemi. Man har blot ikke været opmærksom på denne kobling tidligere.

   

  D-vitaminreceptorer i alle væv

  Undersøgelsen, som er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Science, lægger sig i kølvandet på den voksende bunke af forskning, som viser, at vi behøver D-vitamin for at vedligeholde et normalt immunforsvar.

  Tidligere mente man kun, at vitaminet havde vigtig betydning for knoglernes beskaffenhed, men vi har såkaldte D-vitaminreceptorer i så godt som alle kroppens væv, hvilket tyder på, at stoffet er med til at vedligeholde funktioner mange forskellige steder i kroppen.

   

  1,5 millioner danskere deltog i forsøget

  Den nye forskning er opdelt i to faser. Første fase består af forsøg med mus, hvor der blev kigget på, hvordan D-vitamin påvirkede musenes immunforsvar via mekanismer i tarmen. Der var en tydelig og signifikant sammenhæng. I anden del af forskningen lavede forskerne tilsvarende sammenligninger på mennesker. Her tog de udgangspunkt i registerdata om 1,5 millioner danskere, og her kunne de se en tilsvarende sammenhæng.

  Danmark er et af de få lande, der har så velorganiserede og omfattende sundhedsdata om befolkningen, som giver mulighed for denne type sammenligning. På baggrund af dette konkluderer forskerne, at resultaterne af museforsøgene kan anvendes på mennesker.

   

  D-Pearls bliver anvendt af forskere

  Der bliver forsket en del i D-vitamins betydning for menneskers sundhed. Et af de D-vitaminpræparater, som har været undersøgt mest grundigt, er D-Pearls fra Pharma Nord. Præparatet indeholder biologisk aktivt D3-vitamin i økologisk olivenolie for at sikre den gode optagelighed, som netop er nødvendig for, at vitaminet bliver optaget i blodet og på den måde kan anvendes til videnskabelige undersøgelser af høj kvalitet.

   

  Dokumenteret optagelighed

  D-Pearls har blandt andet været testet af norske forskere fra Oslo Universitet i en undersøgelse, hvor de kiggede på muskelfunktionen hos en gruppe toptrænede atleter. Der er også lavet en undersøgelse af D-Pearls og immunforsvar, som forskere fra Queen Mary University i London stod bag. Og i en tredje undersøgelse sammenlignede norske forskere skolebørns D-vitaminstatus med deres evne til at løse mentalt krævende opgaver. I denne undersøgelse blev D-Pearls også brugt som forsøgspræparat. En tilsvarende amerikansk undersøgelse blev udført på voksne i USA. Alle undersøgelserne er offentliggjort og dokumenterer, at D-Pearls i de anvendte doser har god optagelighed i blodet.

  Kilde:
  Science, 2024; 384 (6694): 428 
  DOI: 10.1126/science.adh7954