Søg efter

    Søgeresultater

    Luk

    Ny rapport fra Statens Serum Institut: Folk med lavt D-vitamin i blodet bliver mere syge af COVID-19




     

    Personer med for lidt D-vitamin i blodet har dobbelt så høj risiko for et alvorligere sygdomsforløb som folk med nok af vitaminet, hvis de bliver smittet med COVID-19, viser en undersøgelse* udført af Statens Serum Institut (SSI) i samarbejde med amerikanske forskere. Undersøgelsen understreger vigtigheden af at vedligeholde en god D-vitaminstatus – især i vinterperioden hvor mange af os er i underskud.  

    En nyligt offentliggjort undersøgelse af 447 personer, som alle testede positivt for SARS-CoV-2 i foråret 2020, viste, at de mennesker, som havde lavt D-vitaminindhold i blodet, havde 50 procent højere risiko for at udvikle alvorligere symptomer sammenlignet med dem, der havde højere blodindhold af D-vitamin. Undersøgelsen, som er offentliggjort i Scientific Reports den 17. november, 2022, blev udført af forskere fra Statens Serum Institut (SSI) i samarbejde med kolleger fra Harvard University i Boston, USA.

     

    Klar forbindelse imellem vitaminstatus og sygdomsforløb

    Blodprøver fra de 447 deltagere blev anvendt til at måle deres D-vitaminindhold. Forskerne inddelte herefter deltagerne i fire grupper: ingen hospitalsindlæggelse, hospitalsindlæggelse (men ikke på intensiv), indlæggelse på intensiv, og endelig de deltagere, som døde indenfor 30 dage, efter smitten var konstateret. Ved at sammenligne vitaminniveauerne i de fire kategorier kunne forskerne se en klar sammenhæng imellem lav D-vitaminstatus og en forhøjet risiko for et alvorligere sygdomsforløb. 

     

    Svært at få nok om vinteren

    Der er forskellige ting, man kan gøre for at få nok D-vitamin og efterfølgende vedligeholde en god D-vitaminstatus. Kosten er ikke den bedste metode, eftersom føden kun indeholder relativt beskedne mængder D-vitamin, og det gælder primært ting som fede fisk, æggeblommer og margarine. Den absolut vigtigste kilde til D-vitamin er det sollys, vi kan få om sommeren. Om vinteren er solen imidlertid for svag til, at vi kan danne D-vitamin i huden, så kroppens lager af D-vitamin svinder relativt hurtigt på denne årstid.

     

    Anbefaler tilskud af D-vitamin

    Et D-vitamintilskud er en både enkel og praktisk måde at sikre et højt og ensartet indtag af vitaminet på. Det er altid en god ide at vælge et veldokumenteret præparat af farmaceutisk kvalitet, som kroppen har let ved at optage og udnytte. Visse befolkningsgrupper er mere tilbøjelige end andre til at komme i underskud med D-vitamin. Det gælder blandt andet:

        • personer med mørk hud
        • børn og voksne, der går tildækket 
        • personer, som ikke kommer udendørs til daglig eller undgår
          sollys
        • gravide 

    De danske sundhedsmyndigheder anbefaler et dagligt D-vitamintilskud på 10 mikrogram hele året til disse grupper.

    Et dagligt D-vitamintilskud på 20 mikrogram plus 800-1000 mg calcium (også hele året) anbefales til følgende grupper:

        • personer fra 70 år og opefter
        • plejehjemsbeboere eller ældre i hjemmepleje (uanset alder)
        • personer med øget risiko for knogleskørhed (uanset alder) 

    Læs mere om D-vitamin her.

    Kilde: Statens Serum Institut, 22. november 2022. www.ssi.dk/aktuelt/nyheder/2022/danskere-med-lavt-d-vitamin-niveau-havde-alvorligere-forloeb-med-covid-19