
Coenzym Q10 er et vitaminbeslægtet stof, som spiller en central rolle i cellernes energiomsætning. Q10 medvirker aktivt ved omdannelsen af fedt, kulhydrat og alkohol til ATP (adenosintrifosfat), som lagrer energien i kemisk form. Når cellen behøver energi, spaltes ATP-molekylet og den oplagrede energi frigives.
Hele processen finder sted i cellernes mitokondrier. Især muskelceller har behov for store energimængder, og derfor indeholder muskler væsentligt flere mitokondrier end andre celletyper. Hjertemusklen er et godt eksempel på kropsvæv, hvor cellerne indeholder mange mitokondrier, fordi energibehovet er stort.
Q10 som antioxidant
Q10 er også en antioxidant. Q10's evne til at opfange og afgive elektroner gør stoffet velegnet til at eliminere reaktive molekyleforbindelser (frie radikaler), der opstår naturligt i kroppens stofskifteprocesser eller som følge af udefra kommende påvirkninger i form af stråling eller kemisk forurening. Stoffer med disse egenskaber kaldes antioxidanter, og sammen med andre antioxidanter som f.eks. vitamin E, vitamin C og naturlige enzymer udgør Q10 et forsvarssystem mod disse skadelige forbindelser.
Gode Q10-kilder
Q10 findes i en række fødevarer. Gode kilder til stoffet er blandt andet:
- oksekød
- svinekoteletter
- sild
- sojaolie
- sardiner
Desuden kan vi mennesker selv danne Q10. Q10 dannes i kroppens celler i den del der kaldes det endoplasmatiske retikulum. Efterhånden som vi bliver ældre eller som følge af sygdom, aftager vores evne til at producere Q10. Eksperter vurderer, at kroppens Q10-indhold er højest, når vi er i begyndelsen af tyverne. Herefter begynder kroppens egenproduktion at falde.

På illustrationen ses det gennemsnitlige, naturlige fald af Q10 i kroppens forskellige organer fra 20 års alderen til 80 år.
Det er ikke helt klarlagt, men kosten menes at tilføre et sted mellem 5-10 mg Q10 dagligt. Kroppen har selv et Q10-lager på 1-1,5 g, hvor det meste findes i hjertet, leveren og nyrerne.
Q10 og kolesterol
Q10 deler syntesevej med kolesterol (der ligeledes dannes i leveren), og i den forbindelse er det relevant at nævne, at man har observeret, at visse kolesterolsænkende lægemidler synes at hæmme kroppens egenproduktion af Q10.
Et meget sikkert stof
Man kan tage tilskud af Q10 gennem længere tid, uden at det påvirker kroppens egenproduktion af stoffet. Der er kun få bivirkninger forbundet med Q10-behandling, hvilket gør Q10 til et meget sikkert stof. Der er endvidere over 20 års erfaring med brugen af Bio-Qinon Q10.
Sammenfatning
Der findes flere biokemiske rationaler for at bruge coenzym Q10 som tilskud:
- Q10 som faktor i energiproduktion, hvor tilskud har vist sig at kunne øge produktionen
- Q10 som måske den vigtigste lipidopløselige antioxidant i cellemembraner og blodets
lipoproteiner
- Kroppens egen Q10-syntese, der aftager med stigende alder fra 20 års-alderen
- Kroppens egen Q10-syntese, der har visse trin til fælles med kolesterolsyntesen og
som derfor kan formindskes ved behandling med nogle typer kolesterolsænkende
medicin.