Søg efter

  Søgeresultater

  Luk

  A-vitamin – både alfabet og reproduktion starter her
  Hvad er A-vitamin - og hvorfor er det vigtigt?

  Det første vitamin i alfabetet er et glimrende eksempel på, at også gode ting kan overdrives. Der er nemlig ingen tvivl om, at vitaminet er livsvigtigt, men at det kan skade os, hvis vi får for meget.

  Vitamin A – også kendt under navnet retinol – er fedtopløseligt, hvilket bl.a. betyder, at det kræver tilstedeværelsen af fedtsyrer at kunne optages i kroppen.

  A-vitamin har betydning for blandt andet syn, immunsystem, hud og omsætningen af jern. Det påvirker gen-ekspressionen og cellecyklus og har dermed indflydelse på mange væv.

  Vi lagrer vitaminet i leveren og mangler det kun sjældent (typisk ved underernæring, alkoholmisbrug, sygdom i lever eller tarme). Tegn på mangel kan være natteblindhed og tør, ru hud.

  Kan man overdosere A-vitamin?

  Ja, A-vitamin kan overdoseres. En forgiftning med A-vitamin resulterer i mavesmerter, kvalme, svær hovedpine, svimmelhed, muskelsvaghed, hudkløe og fostermisdannelser (derfra frarådes f.eks. lever som kost til gravide, da der kan være meget A-vitamin i).

  Der er dog ikke fare for at blive forgiftet med A-vitamin fra grøntsager, hvor vitaminet optræder i førstadiet betakaroten.

  Du finder A-vitamin i:

  Lever og anden indmad, fiskeolier, sødmælk og smør – eller i form af betakaroten , som især findes i gulerødder, tomater, abrikoser, grapefrugt og de fleste grønne grøntsager.

  Betakaroten omdannes ikke til A-vitamin/retinol i større omfang, medmindre kroppen har behov for vitaminet.

   

  Kilde: Sundhed.dk