Søg efter

  Søgeresultater

  Luk

  Astronauters lever får tæsk i rummet
  Tilværelsen i vægtløs tilstand er hård for astronauters lever, som udsættes for oxidativ stress

  Og det er ikke fordi, de fordriver tiden med at drikke. Derimod skyldes det, at den påvirkning kroppen bliver udsat for i vægtløs tilstand, danner oxidativ stress i leveren.

  At blive astronaut er mange børns største drøm her i livet, men hvis deres lever kunne tale, ville den trygle dem om at sætte et andet job øverst på ønskelisten.

  Ny forskning viser nemlig, at den påvirkning, som kroppen er udsat for ude i rummet, går hårdt ud over leveren. At rumrejser er så belastende for astronauter skyldes en blanding af nul tyngdekraft og høje strålingsniveauer.

  Leveren tager øjensynligt imod endnu flere tæsk end de øvrige organer, har japanske forskere fra University of Tsubaka nu fundet ud af.

  Forårsager oxidativ stress

  Ved at sende mus ud i rummet og studere rumrejsens indvirkning på musenes lever har forskerne kunnet iagttage, hvad der sker. Det ser ud til, at opholdet i rummet påvirker leverens stofskifte i en negativ retning og forårsager oxidativ stress, som er en tilstand, hvor frie radikaler har frit spil til at bombardere og ødelægge celler og væv.

  Dette beslaglægger store mængder af svovlholdige stoffer i leveren, som netop er nødvendige for at beskytte mod de frie radikaler. Det gælder stoffer som ergothioneine, cystein og glutathion.

  Tømmer gradvist depoterne

  I takt med, at opholdet ude i rummet belaster leveren, stiger dens forbrug af disse stoffer, som den anvender i store mængder for at kunne forsvare sig selv mod de frie radikalers angreb.

  Til sidst er depoterne brugt op. Når det sker, har leveren ikke længere reserver at trække på, og den oxidative stress tager overhånd.

  Rumrejser skader også knoglerne

  Det er i forvejen kendt, at astronauter mister knoglemasse, når de opholder sig i rummet. Det er et direkte resultat af at være i vægtløs tilstand, hvilket indebærer, at knoglerne ikke bliver belastet. Det er nemlig belastningen af knogler, som får dem til at danne nyt væv.

  Med den nye forskning i rumrejsers påvirkning af leveren har videnskaben fundet endnu en potentielt skadelig effekt af at være astronaut. Man arbejder dog på at finde måder at modvirke disse indvirkninger på, så astronauterne ikke lider unødig overlast.


   

  Kilde: Scientific Reports, 2021; 11 (1) DOI: 10.1038/s41598-021-01129-1