Søg efter

  Søgeresultater

  Luk

  Avocado hjælper kvinder af med det farlige fedt




  Avocado kan hjælpe kvinder med at forebygge det farlige viserale fedt

  Kvinder kan ved blot at spise en enkelt avocado dagligt gøre mavefedtet mindre farligt. Mænd trækker imidlertid det korte strå med lige netop denne fordel.

  Med alderen får vi alle lidt mere fedt omkring maven, hvilket naturligvis kan være en kosmetisk udfordring. Hvad der er endnu værre er, hvis fedtet ikke bare sidder lige under huden, men ophober sig i de dybere lag, hvor det pakker indvoldene og de indre organer ind i det, som kaldes for visceralt fedt.

  Denne slags kropsfedt kan nemlig øge risikoen for forskellige sygdomme som blandt andet diabetes. Lige præcis det problem kan kvinder forebygge med noget så simpelt som en avocado hver dag.

  Grøn stenfrugt med stor virkning

  Det er forskere fra University of Illinois at Urbana-Champaign i USA, som står bag den randomiserede, kontrollerede undersøgelse, hvor 105 mænd og kvinder i 12 uger skulle spise en af to forskellige diæter.

  Halvdelen af forsøgspersonerne fik en kost, som blandt andet indeholdt en hel, fersk avocado. Den anden gruppe fik kost, som var næsten magen til og havde et tilsvarende antal kalorier, men til gengæld uden avocado.

  Det var tilsyneladende den sunde, grønne stenfrugt, som gjorde hele forskellen.

  Mindre fedt omkring organerne

  Ved starten og slutningen af den 12 uger lange undersøgelse målte forskerne mavefedtet og blodsukkeret hos alle forsøgsdeltagerne.

  Her kunne de tydeligt se, hvordan fedtet bevægede sig væk fra de indre organer hos de kvinder, som havde spist avocado hver dag. Dette var dog ikke tilfældet hos de avocado-spisende mænd. Hverken hos mænd eller kvinder, der spiste avocado dagligt, skete der dog forandringer i blodsukkeret.

  Rig på monoumættede fedtsyrer

  Nu skal man ikke tro, at fordi man som kvinde spiser en avocado hver dag, bliver man slank. Det handler udelukkende om, at fedtet i langt mindre grad bliver aflejret der, hvor det udgør en fare – altså dybt inde omkring de indre organer. Og det er samtidig med til at understrege, at fødevarer med et naturligt højt fedtindhold ikke er usunde, hvilket mange fejlagtigt tror.

  Avocado er kendt for sit relativt høje indhold af monoumættet fedt, som er en type fedt, der af videnskaben betragtes som særlig sund i mange henseender. Og det har man nu fået bekræftet.

  Mænd har også godt af avocado

  Selvom denne undersøgelse viser, at avocado er specielt godt for kvinder, når det gælder distributionen af fedt i kroppen, betyder det ikke, at mænd ikke har fordel af at spise avocado. Tværtimod. Det er en rig kilde til en række andre næringsstoffer, som man selvfølgelig får glæde af uanset køn.
   

  Kilde: The Journal of Nutrition, September 2021