Søg efter

    Søgeresultater

    Luk

    B-vitaminer – på vej mod mere berømmelse?




    Hvad er B-vitaminer - og hvorfor er de vigtige?

    Selvom der er mange forskellige, og de er vigtige for, at vi overhovedet kan optage andre vitaminer, så fylder B-vitaminer ikke meget i den løbende debat. Men det er så småt ved at ændre sig ...

    De er måske mest kendt for at være gode for hår, hud og negle, men B-vitaminerne bidrager også til et normalt kredsløb, energi, nervesystem og omsætningen af vitaminer i kroppen.

    B-vitaminer er en samlet gruppe af vandopløselige vitaminer. De mest kendte er B1, B2, B3, B5, B6, B8, B9 (folat) og B12. Det er de B-vitaminer, vi mennesker har brug for. Hver af dem bidrager til noget forskelligt – og så skal vi have forskellige mængder af dem. Symptomerne på mangel varierer også alt efter, hvilket B-vitamin det drejer sig om.

    B1-vitamin

    Også kaldet Thiamin, der er med til at danne energi i kroppen, men bidrager også til en normal hjertefunktion.

    Du finder det i:
    Kornprodukter, kød og mælkeprodukter som mælk og ost.

    B2-vitamin

    Også kaldet Riboflavin, der hjælper kroppen med at producere energi. Riboflavin er især kendetegnet ved en kraftig gul farve, der også bruges som farvestof.

    Du finder det i:
    Mælkeprodukter, indmad (lever og nyrer), kød og bælgfrugter.

    B3-vitamin

    Også kaldet Niacin, der blandt andet hjælper med at omdanne energi i kroppen. Er vigtig for kroppens energistofskifte og måske en af de B-vitaminer, der er på vej op af kendis-rangstien: Den er nemlig i tæt familie med coenzymet NAD+, som forskere p.t. er meget interesseret i, da det har stor indflydelse på vores aldring og aldersrelaterede symptomer.

    Du finder det i:
    Særligt kød, fisk og kornprodukter – men også i mange andre fødevarer.

    B5-vitamin

    Også kaldet Pantotensyre, der bidrager til forskellige stofskifteprocesser i kroppen. B5 er også med til at sikre en normal præstationsevne. Der skal som regel alvorlig underernæring til at give B5-mangel.

    Du finder det i:
    De fleste fødevarer, vi spiser hver dag. Særligt i lever, æg og broccoli.

    B6-vitamin

    Er en fælles betegnelse for tre kemisk beslægtede forbindelser, pyridoxin, pyridoxal og pyridoxamin. De omdannes til to hjælpeenzymer i kroppen, der deltager i omsætningen af proteiner, fedt og DNA – og har desuden en vigtig rolle for vores immunforsvar. Mangel på B6 er sjælden.

    Du finder det i:
    Grøntsager, fuldkornsprodukter, magert kød og mælkeprodukter.

    B8-vitamin

    Også kaldet Biotin, der er nødvendig for energiomsætningen i kroppen. Biotin medvirker også til at vedligeholde hårvæksten. Et stort alkoholforbrug kan give mangel på B8, da optagelsen i tarmsystemet nedsættes.

    Du finder det i:
    Kornprodukter, kød- og mælkeprodukter samt frugt.

    B9-vitamin

    Er en betegnelse for en gruppe af stoffer, hvoraf den mest kendt nok er folin/folsyre/folat, som man anbefaler alle gravide at tage for at forebygge neuralrørsdefekt. Folat er vigtig, når cellerne i kroppen deler sig.

    Du finder det i:
    Især grønne bønner, røde peberfrugter, porrer, avocado og tørrede bønner – og mange andre fødevarer.

    B12-vitamin

    Også kaldet Kobalamin, der har mange funktioner i kroppen, og er med til at opretholde en normal funktion af nervesystemet og det menneskelige DNA. De senere år er B12 måske blevet det mest kendte B-vitamin, da man er blevet stadig mere opmærksom på, at det kan være svært at optage for ældre eller andre med en svag mavesyre.

    Du finder det i:
    Især i indmad som lever og fede fisk som torskerogn og makrel. Men også mælkeprodukter og æg har det i mindre omfang. B12-vitamin findes udelukkende i animalske fødevarer, hvorfor vegetarer og veganere skal være opmærksomme på, om de får vitaminet.

    Kan man overdosere B-vitamin?

    Alle B-vitaminer er vandopløselige. Det betyder, at overskydende B-vitaminer, som kroppen ikke har brug for, faktisk ikke optages i tarmene men nedbrydes i leveren og bliver skyllet ud igennem din urin. Kroppen optager ikke mere B-vitamin, end den har behov for.

     

    Kilder: Helsam.dk

    van Wijngaarden JP, Doets EL, Szczecińska A, et al. Vitamin B12, folate, homocysteine, and bone health in adults and elderly people: a systematic review with meta-analyses. J Nutr Metab. 2013;2013:486186. doi:10.1155/2013/486186

    Huang T, Chen Y, Yang B, Yang J, Wahlqvist ML, Li D. Meta-analysis of B vitamin supplementation on plasma homocysteine, cardiovascular and all-cause mortality. Clin Nutr. 2012;31(4):448-454. doi:10.1016/j.clnu.2011.01.003