Hvis man vokser op i grønne omgivelser har man mindre oxidativ stress i kroppen, viser ny spansk forskning. Oxidativ stress er en biologisk ubalance, som kan ødelægge raske celler og væv og desuden sættes i forbindelse med en lang række sygdomme.
Der er mange fordele ved, at børn vokser op i naturen eller i nærheden af grønne, rekreative områder. En af de ting, som for nylig er kommet med på listen, er lavere risiko for det, der hedder oxidativ stress.
Vi danner helt naturligt nogle biokemiske affaldsstoffer i kroppen, som hedder frie radikaler. Det sker i forbindelse med blandt andet almindelige stofskifteprocesser. Af samme grund danner vi også nogle beskyttende stoffer, der hedder antioxidanter, som kan neutralisere de frie radikaler.
Frie radikaler kan dog også skyldes andre faktorer som forurening. Hvis der er for mange frie radikaler i forhold til antioxidanter, opstår oxidativ stress, hvor frie radikaler uhindret kan gå til angreb på celler og væv.
Mere grønt, mindre oxidativ stress
Spanske forskere fra Barcelona Institute for Global Health (ISGlobal) ønskede helt specifikt at kigge nærmere på, hvordan det påvirker niveauet af oxidativ stress, når børn vokser op i grønne omgivelser.
Deres undersøgelse, som er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Environmental Research, viste ganske tydeligt, at buske, træer og grønne arealer giver en målbart reduktion:
Jo mere grønt, børnene er omgivet af, desto lavere er forekomsten af oxidativ stress i kroppen.
Vigtigt for forebyggelse af sygdomme
Der findes allerede en del studier, som viser, at det er godt for ens mentale helbred at bo i grønne omgivelser, og det kan ligeledes inspirere en til at være mere udendøre, hvilket er med til at forebygge problemer som overvægt.
Men den spanske undersøgelse er den første nogensinde, som viser, at træer og buske har en direkte indvirkning på biologiske processer i kroppen som for eksempel inflammation og oxidativ stress.
Denne viden kan ifølge forskerne hjælpe med at forstå, hvor stor en rolle grønne omgivelser spiller i forbindelse med forebyggelse af allergier og luftvejslidelser, hvor inflammation og oxidativ stress i den grad er inde i billedet.
Spørgeskemaer og urinprøver
Undersøgelsen er foretaget på 323 sunde skolebørn i alderen 8-11 år fra fem skoler i Asti i det nordvestlige Italien. Børnenes forældre blev bedt om at oplyse i spørgeskemaer, hvor ofte deres børn var fysisk aktive.
Samtidig målte forskerne koncentrationen af stoffet isoprostan i børnenes urin. Isoprostan er en hyppigt anvendt markør for oxidativ stress og er en form for biokemisk ”udstødning”, som dannes af frie radikaler, når de eksempelvis angriber cellemembraner.
Træer og planter renser luften
Der kan være flere forklaringer på, hvorfor træer, buske og grønne arealer i det hele taget har en reducerende indvirkning på oxidativ stress.
En mulighed er, at børn ved at opholde sig i grønne omgivelser, bliver eksponeret for organismer, som findes naturligt her, og som kan stimulere børns forsvarsmekanismer. Det kan også hænge sammen med, at børnene, når de opholder sig udendøre, får mere sollys, hvilket er kendt for at bidrage til et godt immunforsvar. Endelig er der den kendsgerning, at træer og planter renser luften.
Et berømt NASA-forsøg fra 1989 viste, at stueplanter kan fjerne potentielt kræftfremkaldende stoffer som formaldehyd og benzen fra luften. Den renere luft vil medvirke til at nedbringe oxidativ stress.
Kilde:
Multisite greenness exposure and oxidative stress in children. The potential mediating role of physical activity. Environmental Research, 2022; 209: 112857 DOI: 10.1016/j.envres.2022.112857