Søg efter

  Søgeresultater

  Luk

  Børn fra tosprogede hjem har uventede fordele
  Børn, der vokser op i tosprogede hjem, får andre kognitive fordele end blot at kunne to sprog

  Det at kunne tale to sprog er jo i sig selv en gave, men der er andre fordele forbundet med at være vokset op i et hjem, hvor der blev talt to sprog, viser ny forskning. Man bliver blandt andet hurtigere til at opdage forskelle.

  Mange børn vokser op i hjem, hvor der bliver talt to sprog (eller flere), og for dem kan der være helt konkrete fordele senere i livet. Foruden den gave, det er at kunne mestre flere tungemål, får de nogle kognitive forspring i forhold til andre, har forskere fra Anglia Ruskin University (ARU) i England påvist.

  Deres forskning afslører for første gange nogensinde, at voksne, som har lært et sekundært sprog i barndommen, er hurtigere til at skifte fokus og til at spotte visuelle forandringer i sammenligning med dem, der først har lært et eller flere sprog senere i livet.

  Ser ændringer hurtigere

  Forskerne udførte to undersøgelser på sammenlagt 127 voksne deltagere.

  I det første forsøg skulle deltagerne betragte to billeder på en skærm. Det ene billede ændrede sig gradvist, imens det andet forblev uforandret.

  De deltagere, som havde lært et sekundært sprog tidligt i livet, opdagede ændringerne i det ene billede langt hurtigere, end dem, som havde lært et andet sprog senere i tilværelsen.

  Lettere ved at kontrollere opmærksomheden

  I det andet forsøg observerede forskerne, at deltagere, som var blevet tosprogede tidligt, havde lettere ved at kontrollere deres opmærksomhed.

  Helt specifikt var de hurtigere end de andre til at fjerne opmærksomheden fra et af de to billeder og rette opmærksomheden hen på det andet.

  Det kommer ikke helt bag på de britiske forskere, at der er denne forskel. De har nemlig lavet forsøg tidligere, hvor de fandt, at børn, som voksede op i tosprogede hjem, tilpassede sig det mere varierede og til tider uforudsigelige sprogmiljø netop ved at justere deres visuelle opmærksomhed hurtigere og mere ofte.

  Gør det lettere at lære mange sprog

  Forskerne har en teori om, at folk, som er blevet tosprogede i en tidlig alder, bedre kan udnytte adskillige kilder til visuel information som eksempelvis mundbevægelser, ansigtsudtryk og små, diskrete bevægelser, hvilket gør det lettere for dem at lære mange sprog.
   

  Kilde:

  Early bilingual experience is associated with change detection ability in adults. Scientific Reports, 2021;11(1) DOI: 10.1038/s41598-021-81545-5