Når småbørnsforældre transporterer deres små poder i en cykeltrailer frem for bagsædet af en bil, gør mange det i et helhjertet håb om en bedre verden med mindre forurening. Men rent faktisk indånder børnene markant mere bilos, når de spændes bag på jernhesten.
Man skal gå forrest med det gode eksempel, og det må man i den grad sige, at småbørnsforældre gør, når de i kampen for et renere miljø fravælger bilen og kører deres små poder rundt i en lille cykelanhænger eller -trailer spændt fast til cyklen.
Men hvad de nok ikke tænker på, er, at deres børn rent faktisk bliver udsat for markant mere luftforurening, når de sidder inde i cykeltraileren.
Op til 18 procent mere forurening
Det har forskere fra University of Surrey demonstreret i en ny undersøgelse. Af denne fremgår det, at koncentrationen af forurening indeni cykelanhængeren er 14-18 procent højere, end den er udenfor.
Det vil med andre ord sige, at forældrene bliver mindre belastet af bilos, end børnene gør – og det var jo ikke ligefrem meningen til at begynde med.
Praktisk løsning på problemet
Der findes dog en ganske lavpraktisk løsning, som kan mindske problemet betragteligt. Ved at anvende et regnslag eller dækken, som lukker kabinen af, er det muligt at halvere koncentrationen af forurenings-partikler inde, hvor børnene sidder. Sådanne hører normalt med, når man køber cykeltrailere, eller også kan man købe dem som ekstraudstyr.
Værst om eftermiddagen
For at undersøge forurenings-mængden i forbindelse med transport af børn i cykelanhængere foretog de britiske forskere luftmålinger fra 80 individuelle køreture over en samlet strækning på 176 kilometer.
Der blev lavet målinger inde i kabinen og udenfor i cyklistens ansigtshøjde. Ud fra disse målinger kunne man se, at på morgenturene, hvor børn typisk bliver afleveret, blev børnene inde i cykelanhængeren udsat for 14 pct. mere forurening end deres chauffør i sadlen. Om eftermiddagen indåndede børnene hele 18 pct. mere forurening inde i kabinen.
Årsag til tidlig død
I den forbindelse er det måske værd at nævne, at luftforurening ifølge Verdenssundhedsorganisationen WHO er den største globale dødsårsag blandt børn i alderen op til fem år.
Alene i 2016 var udsættelse for luftforurening indenfor eller udenfor årsag til, at knap 543.000 børn op til fem-årsalderen afgik ved døden.
Kilde: Journal of Hazardous Materials Advances, februar 2022