Søg efter

    Søgeresultater

    Luk

    Calcium – styrke til dine knogler og tænder




    Du behøver calcium til opbygning af skelet og tænder. Men du skal huske magnesium og D-vitamin.

    Du behøver calcium til opbygning af skelet og tænder. Men mineralet hjælper kun, hvis du samtidig får magnesium og D-vitamin.

    Calcium er det metalliske stof, vi mennesker har mest af i kroppen. Vi behøver calcium for at styrke vores knogler og tænder, men stoffet har også en rolle i muskelvæv.

    Calcium fungerer som budbringer ved at videreformidle information fra hjernen til alle muskler i kroppen. Disse signaler er nødvendige for, at muskler kan trække sig sammen eller slappe af.

    99 procent findes i hårde væv

    På grund af calciums vigtige betydning for vores knogler og tænder er det ikke overraskende, at 99 procent af kroppens calcium findes netop i disse væv – som også kaldes for de hårde væv. Der er kun behov for ganske lidt calcium i bløde væv som muskler, sener og lignende.

    Hvis kroppen skal kunne optage calcium ordentligt, er det en god ide at tage D-vitamin samtidigt. Det er desuden vigtigt at huske magnesium. Magnesium sørger nemlig for, at calcium havner de rigtige steder i kroppen. Hvis man tager ren calcium i tilskudsform, kan det give ubalancer og uhensigtsmæssige virkninger.

    Kan man overdosere calcium?

    Behovet for calcium er afhængig af en række faktorer som alder, køn, graviditet, sundhedstilstand med videre. Den anbefalede daglige mængde ligger et sted imellem 300 og 1.200 mg afhængig af dette.

    Ældre kan med fordel tage et calciumtilskud for at bremse den aldersbetingede afkalkning af knoglerne. Der skal en del til for at overdosere calcium, og de færreste vil opleve nævneværdige gener, før deres indtag overstiger 2.500 mg dagligt.

    Som nævnt tidligere er det vigtigt at være opmærksom på at få D-vitamin og magnesium samtidigt.

    Du finder calcium i:

    Det er vigtigt at spise alsidigt for at få nok calcium. Mineralet findes især i mejeriprodukter som mælk, ost og yoghurt, men man får også en del calcium fra grøntsager som kål, broccoli, spinat og brøndkarse.


     

    Kilde: www.netdoktor.dk