Søg efter

    Søgeresultater

    Luk

    Chokolade er godt for hjertekar-systemet




    Uanset form for chokolade havde det en positiv effekt på hjertekar-systemet

    Det kan godt være, at chokolade ofte indeholder sukker, som ikke er udpræget godt for helbredet. Men undersøgelser viser ikke desto mindre, at den højt elskede mørke spise gavner både hjerte og kredsløb.

    Om du tager på af at spise chokolade, tør vi ikke udtale os om. Det varierer i øvrigt meget fra person til person. Men en ting er sikkert, og det er, at chokolade er godt for hjertet.

    En relativt ny undersøgelse af 188.447 personer har vist, at risikoen for både ikke-dødelig og dødelig hjertekar-sygdom faldt i takt med stigende chokoladeforbrug.

    Forsøgspersonerne, som indgik i det såkaldte Million Veteran Program (MVP), blev inddelt i fem grupper efter chokoladeindtag, hvor en portion chokolade blev fastsat til 28,3 gram: mindre end 1 gang månedligt, 1-3 gange månedligt, 1 gang ugentligt, 2-4 gange ugentligt og 5 gange ugentligt eller mere.

    Mere chokolade, lavere risiko – også hos diabetikere

    Forskerne analyserede tallene og fandt, at der hos alle de chokoladespisende ældre var et fald i hjertekar-risiko, men det interessante var, at risikosænkningen var størst hos dem, der spiste de største mængder chokolade.

    De lavede desuden en sekundær analyse af i alt 47.265 diabetikere, som udgjorde en delmængde af det samlede antal forsøgsdeltagere. Her sammenlignede de diabetikere, som spiste henholdsvis en portion chokolade 1 gang månedligt og mere end 1 gang månedligt. Der var ingen kardiovaskulær gevinst hos dem, der spiste mindst chokolade, så selv hos diabetikere var der en hjertekar-gevinst ved mere chokolade.

    Al chokolade gavner tilsyneladende

    Nu kan man med god ret spørge sig selv, hvilken slags chokolade, der blev indtaget. Det er jo baseret på spørgeskemaer, så det kunne i princippet være alt lige fra mørk chokolade med 80 procent kakao til sukkerholdig flødechokolade.

    Men her kommer en oversigtsartikel fra 2020 fra European Journal of Preventive Cardiology til undsætning. Den viser, at hvis man spiser chokolade – uanset hvilken slags – oftere end en gang om ugen, er det forbundet med en otte procent lavere risiko for hjertekar-sygdom. Disse tal er baseret på en grundig gennemgang af seks videnskabelige undersøgelser med i alt 336.289 deltagere.

    Flere virkningsmekanismer

    Chokolades ry har virkelig ændret sig igennem tiderne. Man mente førhen, at det var fedende og usundt, men nyere forskning viser, at kakao og mørk chokolade sænker kolesterol og blodtryk, forebygger blodpropper, forbedrer arteriefunktionen og øger insulinfølsomheden.

    Dette menes at skyldes indholdet af flavonoider, som man også får fra frugt, grønt, te og rødvin. Der ser dog også ud til at være andre ting, som bidrager.

    En undersøgelse af 42 ældre kvinder og mænd med øget risiko for hjertekar-syge viste, at når de indtog 40 gram usødet kakao dagligt, sænkede det blodets indhold af proteinstoffer, som får hvide blodlegemer til at klæbe sig fast på indersiden af arterierne. Dette øger normalt risikoen for inflammation og åreforkalkning.
     

    Kilde: American Journal of Clinical Nutrition, marts 2021