Søg efter

    Søgeresultater

    Luk

    D-vitamin – solens bidrag til det gode helbred




    Når sollyset rammer din blottede hud, dannes der D-vitamin, men det findes også i mindre mængder i en række fødevarer

    Når sollyset rammer din blottede hud, dannes der D-vitamin. Det er en god ting, for netop dette vitamin er vigtigt for dit immunforsvar og for dine knogler og muskler.

    Tidligere troede man, at D-vitamins eneste vigtige opgave var at sikre normal knogledannelse hos børn. I dag har videnskaben fået langt mere indsigt i de talrige opgaver, D-vitamin udfører i kroppen, ikke bare hos børn men også hos voksne.

    Foruden at bidrage til at knoglerne udvikles normalt, hjælper D-vitamin med at vedligeholde normal muskelfunktion. Det har betydning for førligheden hele livet og er især vigtigt for ældre, der i forvejen har større risiko for at falde og komme til skade.

    Immunforsvar og mineralregnskab

    D-vitamin har samtidig stor betydning for immunforsvaret, da det hjælper med at regulere en række forskellige forsvarsmekanismer. D-vitamin er lidt forenklet sagt med til at sørge for, at immunsystemet doserer sine kræfter korrekt og ikke kører af sporet.

    Hvad D-vitamin også kan, er at hjælpe kroppen med at optage og udnytte calcium og fosfor. Disse to mineraler findes i knoglevæv og er vigtige for knoglernes beskaffenhed. D-vitamin er også med til at sørge for, at calciumindholdet i blodet er normalt. Det er uhyre vigtigt, da det kan have en række uhensigtsmæssige effekter i kredsløbet at have for meget calcium i blodbanen.

    Mangel på D-vitamin om vinteren

    Når du udsætter din hud for sollys, sørger solens UVB-stråler for at danne D-vitamin. Ved nordlige breddegrader er dette dog kun muligt om foråret og sommeren, hvor solen er tilpas stærk, da den står højt på himlen. Om efteråret og vinteren, hvor solen står lavt, danner vi næsten ingen D-vitamin.

    Solen er vores primære kilde til D-vitamin. Der findes ikke særlig meget af vitaminet i føden. Derfor risikerer mange mennesker at komme i underskud i vinterhalvåret.

    Folk med mørk hud skal være ekstra opmærksomme, da de har sværere ved at danne D-vitamin på grund af den øgede pigmentering. Fødevarestyrelsen anbefaler, at alle danskere tager et D-vitamintilskud hver dag i vinterperioden.

    Kan man overdosere D-vitamin?

    D-vitamin tilhører de fedtopløselige vitaminer, som ophobes i kroppen og derfor kan overdoseres. Dog er den mængde af vitaminet, som man kan få fra føden, forsvindende lille i forhold til den mængde, der dannes i huden i forbindelse med soleksponering. Egentlige tegn på forgiftning såsom forhøjet calcium-indhold i blodet ses først ved indtag af store mængder. For meget calcium i blodet kan føre til kvalme, hovedpine og forstoppelse. Ved voldsom overdosering af D-vitamin over længere tid kan der ske en calcium-udfældning i nyrerne og blæren med risiko for nyresten.

    Du finder D-vitamin i:

    Vi får primært D-vitamin fra solen, men vitaminet optræder også i fødevarer som fede fisk (sild, laks og makrel), og der er ligeledes D-vitamin i margarine, smør, madolier, kød, æg, mælk og ost. Mængderne i fødevarer kan dog langt fra måle sig med, hvad du kan danne fra solens stråler på en sommerdag.
     

    Kilde:

    https://altomkost.dk/nyheder/nyhed/nyhed/nye-anbefalinger-for-vitamin-d-til-befolkningen/