Søg efter

  Søgeresultater

  Luk

  De frie radikaler sætter turbo på din ældningsproces
  Jo flere frie radikaler, du udsættes for, jo hurtigere vil du højst sandsynligt ældes

  Hver eneste dag bliver du – om du kan lide det eller ej – udsat for nogle mikroskopiske partikler, der forsøger at ødelægge dine celler og deres DNA. De kaldes frie radikaler, og kroppen kan forsvare sig mod dem til en vis grad, men hvis der kommer for mange af dem, ældes kroppen med langt større fart.

  Vi bliver alle ældre. Det er en naturlig del af livet.

  Nogle får gråt hår og rynker hurtigere end andre, og det er ikke kun vores biologiske arv – altså generne – der styrer tempoet.

  Det er lykkedes videnskaben at identificere nogle stærkt ødelæggende molekyler, der er i stand til at udføre målrettede angreb på vores DNA, celler og væv og forårsage uoprettelige skader.

  Frie radikaler, som disse aggressive og yderst reaktive iltforbindelser hedder, dannes som en naturlig del af cellernes energiomsætning. Man kan sammenligne dem med udstødningen fra en bil. Kroppen er designet til selv at kunne tilintetgøre disse, inden de kan gøre skade.

  Vi bliver bombarderet

  Problemet er, at vi også bliver bombarderet med UV-stråling, ozon, tobaksrøg, luftforurening, kemi fra føden, fra husholdningsprodukter og fra kosmetik og en lang række andre ting, som alle er med til at generere frie radikaler i kroppen.

  Det kan blive så voldsom og uovervindelig en trussel, at kroppens eget forsvar må give op. Og så begynder skaderne at opstå.

  Forskere har nøje studeret, hvad der sker, når frie radikaler går på ødelæggelsestogt, og det er ikke et rart syn. Det fremmer udviklingen af de forandringer, man normalt ser hos gamle mennesker, hvilket med andre ord vil sige, at vi ældes for tidligt.

  Fire gange så hurtig ældning af mus

  I en helt ny amerikansk undersøgelse, som er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Nature, lykkedes det forskere fra University of Minnesota at fremavle mus, som manglede et vigtigt protein, der reparerer DNA-ødelæggelser i immunceller.

  Da musene var 5 måneder gamle, lignede de mus på to år. Deres ældning var altså foregået fire gange så hurtigt som normalt, fordi de ikke havde et forsvar mod frie radikaler.

  Rygning er værst

  Nu skal man lige huske på, at i tilfældet med musene, var der tale om, at dyrene ikke kunne forsvare sig mod den helt naturlige forekomst af frie radikaler, som et levende væsen er udsat for som en del af kroppens stofskifte.

  Det er langt værre, hvis man yderligere bliver udsat for udefrakommende påvirkninger, hvor en af de absolut værste er tobaksrøg.

  En af forskerne bag undersøgelsen forklarede, at når man ryger, vil hver enkelt inhalering generere 1016 frie radikaler – eller 10 ganget med sig selv 16 gange.

  Så med til en sund livsstil hører altså at forsøge at begrænse sin kontakt med påvirkninger, som kan forårsage frie radikaler.


   

  Kilde: Nature, maj 2021