Søg efter

  Søgeresultater

  Luk

  E-vitamin – beskyttelse mod iltens tveæggede sværd
  Ilt er en forudsætning for alt liv, men kan også forårsage skader på raske celler. Her kommer E-vitamin ind i billedet.

  Ilt er en forudsætning for alt liv, men medaljen har en bagside. Ilt kan nemlig også forårsage skader på raske celler. Her kommer E-vitamin ind i billedet.

  Når du trækker vejret, er det for at få ilt til dine celler. De behøver ilten for at kunne danne den energi, der holder gang i alle dine kropsfunktioner og sørger for, at du er i live. Men der er samtidig en skyggeside. Ilt kan nemlig indgå i en række forskellige forbindelser, som kan føre til skader på raske celler og væv. Det kaldes for oxidativ stress.

  E-vitamin er en af kroppens bedste antioxidanter og bidrager til beskyttelse af cellerne mod oxidativ stress. Vi kender denne stærke mekanisme fra fødevareindustrien, hvor E-vitamin anvendes som konserveringsmiddel for at forlænge madvarers holdbarhed. Vitaminet beskytter nemlig mod uønsket iltning, der kan nedbryde fødevarerne.

  Kan man overdosere E-vitamin?

  E-vitamin hører til gruppen af fedtopløselige vitaminer, hvilket betyder, at du skal passe på ikke at indtage for meget.

  Ifølge Fødevarestyrelsen kan man uden problemer tåle op til 220 mg E-vitamin dagligt, hvilket er langt over den anbefalede daglige tilførsel på otte milligram for kvinder og 10 milligram for mænd.

  Tager man mere end et gram E-vitamin dagligt, kan man imidlertid risikere hovedpine og sygdomme i mave-tarm-kanalen, men det er sjældent.

  Du finder E-vitamin i:

  Nogle af de bedste kilder til E-vitamin er hvedekim, planteolier (solsikke, tidsel og soya), solsikkekerner, mandler, peanuts, spinat og græskar. Hvis du spiser en varieret kost, hvor disse fødevarer indgår, får du efter al sandsynlighed nok E-vitamin.
   

  Kilde:

  www.fødevarestyrelsen.dk

  www.netdoktor.dk