Søg efter

  Søgeresultater

  Luk

  Elsker du kaffe? Dine bønner er hørt!
  Forskning tyder på, at kaffe sagtens kan forenes med et sundt liv

  Er du nervøs for, at din kærlighed til kaffe går ud over hjerte og helbred? Det skal du ikke være. Ny forskning fejer al frygt af bordet. Kaffeelskere kan roligt nyde den sorte drik, og det ser ud til, at et dagligt forbrug på 2-3 kopper giver størst gevinst.

  Danskerne er nummer fem på listen over mest kaffetørstige nationer i verden, og det skal ikke give anledning til bekymring. Hvis du er fan af de små, ristede bønner, skal du ikke være nervøs for, at din vane skader dig. Tværtimod. Den nyeste forskning viser faktisk, at det er godt for dit hjerte, og du lever længere, hvis du drikker kaffe hver dag.

  Helt konkret er der størst gevinst for helbredet, hvis du indtager to-tre kopper om dagen, siger forskerne. Den nye viden blev præsenteret i forbindelse med den 71. årskongres for den amerikanske sammenslutning af kardiologer (American College og Cardilogy).

  Forebygger rytmeforstyrrelser

  Igennem årene har kaffe skilt vandene, hvor nogle har hævdet, at det er skadeligt, imens andre har sagt det modsatte.

  En del af mistanken om, at kaffe skulle være dårligt for hjertet, hænger sammen med, at koffein kan øge pulsen. Men ifølge den nyeste viden er der absolut intet at være bekymret for.

  Faktisk sænker kaffe risikoen for hjertesygdomme og livsfarlige hjerterytmeforstyrrelser hos såvel raske personer som personer, der allerede har hjertekar-sygdomme. Samtidigt viser den populære drik sig også at have en livsforlængende virkning.

  To til tre kopper dagligt

  Som med alt andet er der et punkt, hvor fordelskurven slår et knæk, og kaffe ikke er forbundet med yderligere sundhedsgevinster. Som sagt er to til tre kopper det punkt, hvor forskerne observerede den største helbredsgevinst.

  Deres forskning er baseret på data fra UK BioBank, som er en kæmpe, britisk database med sundhedsinformationer om over en halv million mennesker. Ved hjælp af spørgeskemaer, der fodrede forskerne med en række relevante informationer om deltagerne, kunne de danne sig et billede af, hvordan kaffeforbrug og helbred hænger sammen.

  Pas på mineralerne

  Men for at dryppe lidt malurt i koppen har kaffe også visse skyggesider. For eksempel ved man, at et højt kaffeindtag kan udvaske visse næringsstoffer fra kroppen, herunder B-vitaminer, calcium, magnesium, kalium og jern. Det skal man naturligvis være opmærksom på og sørge for at spise en kost, der tilfører rigeligt af disse og andre vigtige vitaminer og mineraler.

  Og så er der jo den lille detalje, at mange har svært ved at falde i søvn, hvis de drikker kaffe – specielt hvis det er tæt på sengetid. Så i bund og grund er det vigtigt at lytte til kroppen og kun drikke kaffe, hvis det ikke giver nogle gener.
   

  Kilde:

  "Good news for coffee lovers: Daily coffee may benefit the heart: Drinking two to three cups a day was associated with greatest heart benefits”. Sciencedaily.com, 24 marts, 2022.