Søg efter

  Søgeresultater

  Luk

  Er veganere dårligere sportsfolk? Snup en gulerod og læs med ...
  Er veganere mindre udholdende end kødspisere? Nej, siger canadisk studie

  Mange tror, at veganere har ringere muskelstyrke og udholdenhed, fordi deres kost mangler visse næringsstoffer. Men en canadisk undersøgelse hamrer en pæl – eller rettere en selleristang – igennem den myte.

  Det er et faktum, at kroppen behøver vitaminer og mineraler til at udføre hårdt fysisk arbejde. Det er også en kendt sag, at veganere kan være udfordret med hensyn til at få alle de forskellige næringsstoffer fra kosten, da visse vitaminer og mineraler udelukkende eller primært findes i animalske fødevarer.

  Men at drage den konklusion, at veganere dermed mangler udholdenhed og muskelstyrke og derved er ringere sportsfolk, holder ikke vand.

  Ingen tegn på begrænsninger

  Ifølge en gruppe canadiske forskere fra University of Quebec i Montreal er der i hvert fald ikke tegn på, at en vegansk kost giver begrænsninger i forhold til fysisk præstation. Tværtimod. De observerede faktisk, at veganere klarede sig bedre end altspisende personer, når man testede deres udholdenhed.

  Undersøgelse af unge kvinder

  For at blive klogere på sammenhængen udførte forskerne en undersøgelse af 56 sunde og raske, slanke og fysisk aktive kvinder i tyverne.

  Deltagerne blev enten kategoriseret som veganere eller altspisende og havde fulgt en af de to diæter i mindst to år. De fik foretaget en lang række målinger, herunder af fedt- og muskelmasse, estimeret maximal iltoptagelse (VO2 max), en suboptimal udholdenhedstest (70% af VO2 max), muskelstyrke og kostfaktorer.

  Veganere var markant mere udholdende

  Både veganerne og de altspisende forsøgspersoner var sammenlignelige med hensyn til fysisk aktivitetsniveau, BMI, fedtprocent, muskelmasse og muskelstyrke.

  Til gengæld klarede veganerne sig markant bedre, når det gjaldt estimeret VO2 max samt testen, hvor de skulle presse sig til lige under udmattelsesgrænsen.

  Ud fra de observerede resultater konkluderer de canadiske forskere, at vegansk kost ikke ser ud til at have en begrænsende indvirkning på hverken muskelstyrke eller udholdenhed, og set i det lys står undersøgelsen i skærende kontrast til den gængse opfattelse.

  Værd at vide ...

  Hvad risikerer en veganer at mangle?

  Der kan være mange årsager til, at folk ikke spiser kød. Det står dog ikke til at ændre, at kød indeholder en række vigtige næringsstoffer, som kroppen behøver, især B12-vitamin, jern og zink.

  Kød er ligeledes en vigtig proteinkilde. Der er dog mange vegetabilske fødevarer, som er værdige erstatninger. B12-vitamin er dog stadig den store udfordring at finde i vegetabilsk form.

  Kilde:

  Is a vegan diet detrimental to endurance and muscle strength? European Journal of Clinical Nutrition, 74 (2020), 1550-1555.