Søg efter

    Søgeresultater

    Luk

    Fede mejeriprodukter er faktisk sunde for hjertet




    Fede mejeriprodukter øger ikke risikoen for hjertekar-sygdomme, viser forskning

    I mange år har ernæringsvidenskaben rådet folk til at holde igen med mejeriprodukter, især dem med højt fedtindhold. Argumentet var blandt andet, at de øgede risikoen for hjertekar-sygdomme. Men ny forskning afslører, at det i virkeligheden er lige omvendt.

    En stor international undersøgelse viser nemlig, at personer med højest indtag af mejerifedt har lavest risiko for at få sygdomme i kredsløbet.

    Det kan til tider være svært som forbruger at orientere sig i den store jungle af kostråd. Ting, som tidligere ansås for at være problematiske for helbredet – eksempelvis æg – har allerede fået fjernet deres plettede ry. I dag siger eksperter, at der ikke er nogen grund til at frygte, at æg giver kolesterolproblemer.

    På samme måde har man tidligere rådet folk til at holde igen med mejeriprodukter, især de fede af slagsen, da man mente, at mælkefedt var med til at øge risikoen for åreforkalkning. Men det viser sig nu at være lige omvendt.

    Mere mælkefedt, bedre hjertesundhed

    Ny forskning udført på forbrugere i de lande, hvor man traditionelt set spiser flest mejeriprodukter, afslører nemlig, at personer med højere indtag af mælkefedt har lavere risiko for hjertekar-sygdom sammenlignet med personer, som indtager mindre mælkefedt.

    Med andre ord – fede mejeriprodukter er slet ikke usunde. Tværtimod.

    Målte indholdet af fedtsyrer i blodet

    En del tidligere undersøgelser er baseret på folks evne til at føre kontrol med eller forsøge at huske, hvilken slags mejeriprodukter de har indtaget. Dette giver en unøjagtighed, specielt da mejeriprodukter indgår som ingrediens i mange fødevarer.

    Derfor har forskerne bag den nye og hidtil mest omfattende undersøgelse af mejeriprodukter og sundhed målt forsøgsdeltagernes blodindhold af særlige fedtsyrer, som findes i mejeriprodukter, da det giver et mere objektivt billede af mælkefedt-indtaget.

    Fulgt i 16 år

    I den forbindelse observerede forskerne, at folk med højest indtag af disse fedtsyrer havde den laveste risiko for hjertekar-sygdomme. Den omtalte forskning er udført på blandt andet svenskere, som er blandt dem i verden med størst forbrug af mejeriprodukter. Forskningen omfatter ligeledes amerikanere og australiere.

    Efter at have målt blodindholdet af de fedtsyrer, som især findes i mælkefedt, blev forsøgsdeltagerne fulgt igennem 16 år for at se, hvor mange fik slagtilfælde, blodprop i hjertet og andre alvorlige kredsløbsproblemer.

    Efter at have korrigeret for andre risikofaktorer kunne forskerne tydeligt se, at der var bedre sundhed hos dem, der spiste flest fede mejeriprodukter.

    Undgå mejeriprodukter med tilsat sukker

    På baggrund af deres observationer siger forskerne, at hvis man ønsker at gøre noget godt for sin hjertesundhed, skal man nok ikke begrænse sit forbrug af mejeriprodukter eller helt gå i en bue udenom dem.

    Ganske vist har de et højt indhold af mættet fedt, men de indeholder samtidig en række vigtige næringsstoffer. Dog anbefaler forskerne at undgå de mejeriprodukter, som har fået tilsat sukker for at gøre dem søde i smagen.
     

    Kilde:

    Biomarkers of dairy fat intake, incident cardiovascular disease, and all-cause mortality: A cohort study, systematic review, and meta-analysis.

    PLoS Medicine, 2021;18 (9)