Søg efter

    Søgeresultater

    Luk

    Forskere kan måle på din sved, om du har stress




    Stress kan fremover måles i vores sved, så lægerne kan sætte målrettet ind i behandlingen

    For første gang nogensinde er videnskaben i stand til at måle med stor nøjagtighed, hvor stresset et menneske er. Den nyudviklede teknologi, som måler udskillelsen af stresshormonet kortisol i sved, vil gøre det lettere for læger at behandle stressrelaterede problemer som udbrændthed og fedme.

    Når du er stresset – uanset om det er på grund af en pludselig opstået faresituation, eller om det er langvarig stress forårsaget af job eller privatliv – udskiller din krop hormonet kortisol i blandt andet din sved.

    Med hjælp fra en bærbar sensor, som ingeniører fra Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne i Schweiz har udviklet, kan man nu få en kontinuerlig aflæsning af en persons kortisoludsondring over en længere periode.

    Det vil fremover gøre det langt lettere for læger at forstå og behandle stressrelaterede tilstande som udbrændthed og fedme.

    Kortisol regulerer mange kropsfunktioner

    Kortisol er et steroidhormon, som binyrerne danner ud fra kolesterol. Kroppens udskillelse af kortisol kontrolleres af et andet hormon, der hedder ACTH (adrenokortikotropt hormon) og produceres i hypofysen.

    Kortisol har en lang række vigtige funktioner såsom at regulere stofskiftet, blodsukkerniveauet og blodtrykket. Samtidig påvirker det immunsystemet og hjerte-kar-systemet.

    For meget af stoffet kan være skadeligt

    I forbindelse med stress overtager kortisol styringen af det hele. Hormonet giver kroppen besked på at kanalisere den nødvendige mængde energi ud til hjernen, musklerne og hjertet.

    Ved akut stress er kortisol yderst nyttigt, fordi det hjælper kroppen med at omstille sig til situationen og bruge ressourcerne på den optimale måde.

    Anderledes forholder det sig, hvis kroppen udskiller for meget kortisol over længere perioder. Så opstår de typiske symptomer på stress, vi alle kender: forhøjet puls, uro, angst, træthed, depression med videre.

    Lyt til kroppens signaler

    Uanset hvad er det vigtigt at lytte til sin krops signaler og undgå de ting, som er med til at give stress. Men med den nye teknologi, som giver et yderst præcist billede af en persons kortisoludskillelse fordelt over hele døgnet igennem længere tid, er det muligt at pejle sig ind på, hvilken form for stress der er tale om, så man derigennem kan finde den bedste behandling mod problemet.