Søg efter

  Søgeresultater

  Luk

  Frugt og grønt holder stress fra din dørtærskel
  En tilpas mængde frugt og grønt om dagen kan gøre os mindre stressede

  Spis mindst 470 gram frugt og grønt hver dag – så har du lavere risiko for at blive ramt af stress, siger australske forskere.

  Flere og flere af os mærker, hvordan vores hverdag gør os stressede, og det er ikke godt for helbredet. Men australske forskere fortæller nu, at vi kan sænke vores stress-niveau med noget så simpelt som frugt og grønt.

  Der skal ikke så forfærdelig meget til for at opnå en gunstig virkning. Ifølge en ny australsk undersøgelse er der hos dem, der hver dag indtager 470 gram frugt og grønt, et 10 procent lavere stressniveau end hos dem, der spiser mindre end 230 gram. Den anbefalede mængde svarer til at spise et æble, en gulerod, en appelsin og et halvt broccoli-hoved.

  Bakker op om WHOs anbefalinger

  Der er tale om den australske livsstilsundersøgelse, Australian Diabetes, Obesity, and Lifestyle (AusDib) Study fra Baker Heart and Diabetes Institute, som er foretaget på 8.600 australiere i alderen 25 til 91 år.

  Undersøgelsens resultater bakker op omkring WHOs officielle anbefaling om at spise mindst 400 gram frugt og grønt dagligt.

  Modvirker oxidativ stress og inflammation

  Stress kan være til gene for såvel det fysiske som psykiske helbred. Man ved, at stress øger risikoen for hjerte-kar-sygdomme, diabetes, depression og angst.

  De australske forskere kan ikke give en endegyldig forklaring på, hvorfor frugt og grønt har en beskyttende virkning, men den plantebaserede kost hæmmer inflammation og oxidativ stress, der netop er kendt for at have en skadelig effekt på krop og hjerne.

   

  Kilde: Clinical Nutrition, 2021;40 (5):2860 DOI: 10.1016/j.clnu.2021.03.043