Søg efter

  Søgeresultater

  Luk

  Fysisk aktivitet igennem livet holder dine muskler unge
  Træning er vigtigt for vores muskelstyrke - og det gælder hele livet

  Hvis du vil være fit for fight og bevare din muskelstyrke lige til det sidste, skal du sørge for at holde dig fysisk aktiv fra vugge til grav, viser en ny dansk undersøgelse.

  Når alderen begynder at trykke, bliver armene og benene tyndere, musklerne svagere, og holdningen dårligere. Men behøver det at gå sådan?

  Næ, siger danske forskere, der med helt ny forskning har vist, at du kan holde muskelmassen ved lige og bevare musklernes styrke og funktion ved blot at være fysisk aktiv og bruge musklerne hele livet.

  Det kan være ting som løb, svømning, roning, tennis, fodbold, cykling, badminton, tennis, squash eller styrketræning. Det vigtige er bare, at du ikke stopper med at stimulere musklerne.

  Flere muskelstamceller hos aktive

  Da de danske forskere sammenlignede fysisk aktive og ikke-aktive mennesker, så de tydeligt, at de fysisk aktive havde markant flere muskel-stamceller – også kaldet for satellit-celler - som er vigtige for musklernes evne til at regenerere sig selv og samtidig beskytter nervecellerne mod at blive nedbrudt.

  De aktive personer havde tydeligvis sundere muskler, der fungerede bedre og var mere udholdende, hvilket er afgørende for ens evne til at holde sig fysisk aktiv.

  Fik testet muskelstyrke i maskine

  Forskningen blev udført på 46 mandlige deltagere, som blev inddelt i tre grupper.

  En gruppe bestod af yngre inaktive mænd. En anden gruppe bestod af ældre mænd, som havde været fysisk aktive hele livet. Den sidste gruppe bestod af ældre, inaktive mænd. Alle deltagere blev bedt om at udføre knæstræk-øvelser i en særlig træningsmaskine. Forskerne tog ligeledes blodprøver og muskelvævsprøver fra både højre og venstre ben.

  Det viste sig, at de ældre, som havde været aktive hele livet, klarede sig meget bedre end såvel de yngre som de ældre inaktive deltagere.

  Viser tydeligt, at det nytter

  Undersøgelsen er ifølge de danske forskere den første nogensinde, som dokumenterer, at folk, som holder sig fysisk aktive igennem et helt liv, kan forhindre eller udskyde nogle af de ødelæggende effekter, aldringsprocessen har på muskelvæv.

  Tidligere undersøgelser har fokuseret på elitesportsudøvere og er derfor ikke egnede til at drage konklusioner på vegne af den almene befolkning. Men med den aktuelle undersøgelse er der al mulig grund til, at alle folk tilstræber at holde sig i gang, ganske enkelt fordi der er så klare beviser på, at det nytter.


   

  Kilde:

  Preserved stem cell content and innervation profile of elderly human skeletal muscle with lifelong recreational exercise”,The Journal of Physiology, 2022; DOI:10.1113/JP282677