Søg efter

    Søgeresultater

    Luk

    Har du slidgigt – eller har du en mistanke?




    Rigtig mange danskere lever med slidgigt - kender du symptomerne?

    Oplever du i tiltagende grad, at dine led er stive, når du rejser dig? Knaser dine knæ? Eller har du begyndende smerter i leddene? Så har du måske slidgigt.

    Rigtig mange af os oplever med alderen, at leddene bliver lidt stive. Vi springer ikke længere op af sofaen, og de første skridt kan føles mærkeligt svære at kontrollere. Måske har du allerede tænkt tanken, måske er du stadig lidt i fornægtelse: Men kunne det være slidgigt?

    Slidgigt - eller artrose - er en kronisk sygdom, der udvikler sig over lang tid. Du kan opleve perioder, hvor gigten udvikler sig hurtigt, men der kan gå adskillige år mellem de enkelte stadier af forløbet.

    Derfor kan det også være let at komme i tvivl i starten – om det er slidgigt eller bare ømme muskler.

    Disse symptomer skal du holde øje med

    Nogle af symptomerne på slidgigt er ganske fælles med andre tilstande, og selvom du ikke er langt oppe i årene, kan du ikke sige dig helt fri. Gener, kropsbrug og livsstil spiller en stor rolle, så slidgigt kan også udvikle sig tidligt, så du får:

    • Smerter

    • Ømhed

    • Stive led

    • Knasen og skurren i leddet

    • Hævede og ømme led, som skyldes inflammation (betændelse) i leddet.

    Ofte vil du opleve de første symptomer som stive led, når du har siddet eller stået i den samme stilling i længere tid, eller et knæ, der "knaser" på vej op ad trappen. Måske oplever du, at det kniber med at strække og bøje fingrene og holde på ting?

    Stivhed og smerter

    Stivhed er oftest første advarsel om, at dine led har problemer. Det kan føles som ømhed og besvær ved at komme op om morgenen. Og i starten kan der være dage helt uden besvær, mens andre dage er værre.

    Du kan også opleve, at stivheden er værst, når det syge led skal i gang efter en pause, men at smerterne forsvinder, når leddet er varmet op. Hvis leddet bliver overbelastet, forsvinder effekten af opvarmningen, og du får ondt igen. Måske vil du også opleve smerter for eksempel om natten, hvor du er helt i ro.

    Hvis du søger læge, vil du måske opleve, at der ikke nødvendigvis er sammenhæng mellem smerternes styrke og sygdommens stadium. Nogle oplever ikke smerter trods svær slidgigt og vil ikke erindre større problemer, selvom leddet er medtaget. Andre patienter med begyndende eller let slidgigt kan til gengæld opleve smerter, der virker mere eller mindre invaliderende.

     

     

    Fakta om slidgigt

    • Over 300.000 danskere er diagnosticeret med slidgigt (artrose).

    • Halvdelen oplyser, at de er generet af smerter og har problemer med at gå eller bære.

    • Yngre mennesker kan også få slidgigt, men ledproblemerne er hyppigst blandt ældre.

    • Ca. 20 pct. af kvinder i alderen 65-84 år og 16 pct. af mænd i samme alder har slidgigt.