Søg efter

  Søgeresultater

  Luk

  Hjerne versus muskler: Store udfordringer forlænger livet
  Sportsfolk får gennemsnitligt længere liv, men gælder det også de stillesiddende som skak-spillere?

  Hvem lever længst? En OL-deltager eller en stormester i skak? Vi har længe vidst, at nogle elite-sportsfolk har højere gennemsnitlig levetid end os andre. Men hvordan står det til, hvis vi måler os mod folk, hvor aktiviteten foregår mellem ørerne?

  Der er mange fordele ved at være fysisk aktiv og bruge kroppen. Det ved vi godt. Og selvom meget motion ikke altid er bedre, viser statistikken, at sportsfolk på eliteplan kan regne med at leve længere end gennemsnittet.

  Det gælder imidlertid også indenfor en sportsgren, hvor man udelukkende bruger de små grå – nemlig skak.

  En australsk undersøgelse fra 2018 har helt konkret vist, at medaljevindende elitesportsudøvere indenfor forskellige sportsgrene har en højere forventet levetid end den øvrige befolkning, men det gælder ligeledes dem, der primært bevæger sig indenfor de 64 felter på et skakbræt.

  Betydeligt flere år

  Forskerne samlede data på 1.208 skakmestre (International Chess Grandmasters) og 15.157 olympiske medaljevindende sportsudøvere fra sammenlagt 28 lande og sammenlignede dem henholdsvis indbyrdes og med almenbefolkningen.

  Ifølge deres observationer kan en skakmester på 30 år forvente at leve i yderligere 53,6 år, hvor det samme tal for den øvrige befolkning kun ligger på 45,9 år. Der var tilmed forskel blandt skakspillerne. En nordamerikansk eller vesteuropæisk skakspiller har således ifølge undersøgelsen en højere forventet levetid end en skakspiller fra østeuropa.

  Skak er faktisk også en sport

  Den højere forventede levetid gjaldt også for olympiske medaljevindere, og der var i øvrigt ingen nævneværdig forskel på forventet levetid, når forskerne sammenlignede skakspillere med sportsudøvere.

  I den forbindelse bør det lige nævnes, at den Internationale Olympiske Komité siden 2000 har anset skak for at være en sport, selvom mange ikke deler denne opfattelse af den stillesiddende disciplin.

  Hvor meget regulær sport og skak har tilfælles, kan man diskutere, men en ting gælder dog for begge dele: At tager man udfordringen op og kæmper for at vinde, så kan man regne med et længere liv.

   

  Kilde:

  Longevity of outstanding sporting achievers: Mind versus muscle

  PLoS One. 2018, 3. maj;13(5):e0196938