Søg efter

  Søgeresultater

  Luk

  Hjertekar-sygdom: Kvinders fedt er mindre farligt end mænds
  Kvinders fedt på kroppen beskytter mere ved hjertekar-sygdom, end det gør hos mænd

  Når det gælder risikoen ved hjertekar-sygdom, er kvinder meget bedre stillet med lidt ekstra fedt – så længe de også har stor muskelmasse. Mænd derimod skal have meget muskelvæv og lidt fedt for at være beskyttet.

  Kvinder og mænd er forskellige på en lang række områder, og det gør sig ifølge ny forskning også gældende, når det handler om den sundhedsmæssige fordel ved kropsfedt.

  En amerikansk undersøgelse fra University of California – Los Angeles Health Sciences viser nemlig, at det for begge køn er godt for ens overlevelsesmuligheder, hvis man har meget muskelvæv. Men hos kvinder er der en ekstra gevinst, hvis de foruden meget muskelvæv har meget kropsfedt. Kvinder synes altså at være designet til at have mere fedt end mænd, så pas på med at tone kroppen alt for hårdt i fitnesscentret, hvis du er af hunkøn.

  Sammenlignede forskellige kropstyper

  Forskerne anvendte data fra den efterhånden berømte National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES), som er en omfattende og repræsentativ amerikansk befolkningsundersøgelse, der kigger på mange forskellige livsstilsfaktorer.

  De zoomede ind på 11.463 mænd og kvinder i alderen 20 år og op – og inddelte deltagerne i fire grupper: lav muskelmasse og lav fedtprocent, lav muskelmasse og høj fedtprocent, stor muskelmasse og lav fedtprocent samt stor muskelmasse og høj fedtprocent. Når de sammenlignede på kryds og tværs, viste der sig at være nogle tydelige kønsspecifikke forskelle.

  Kvinder skal helst have mere fedt end mænd

  Hos kvinder, som havde stor muskelmasse samt høj fedtprocent, var risikoen for at dø af hjertekar-sygdom 42 procent mindre, end den var hos kvinder med lidt muskelmasse og lav fedtprocent.

  Hos mændene var der til sammenligning kun 26 procent lavere dødsrisiko hos dem med stor muskelmasse og høj fedtprocent, hvorimod dødsrisikoen var hele 60 procent lavere hos de mænd, der havde meget muskelmasse og lidt fedt. Så det er bestemt ikke et fedt, hvordan man er skruet sammen som mand eller kvinde.

  Det er godt for begge køn at have meget muskelvæv, men kvinder må altså godt have lidt mere af det bløde væv.
   

  Kilde: Journal of the American Heart Association, marts 2021