Søg efter

    Søgeresultater

    Luk

    K-vitamin – det går lige i blodet




    Hvis ikke du havde K-vitamin i blodet, ville det ikke kunne størkne. Derfor er der god grund til at spise bladgrønt, som er blandt de bedste kilder til stoffet.

    Hvis ikke du havde K-vitamin i blodet, ville det ikke kunne størkne. Derfor er der god grund til at spise grønkål, spinat, rucola og andet bladgrønt, som er blandt de bedste kilder til stoffet.

    Det er godt, når blodet kan rulle raskt i årerne. Til gengæld er det vigtigt, at blodet bliver derinde. For at det ikke skal gå helt galt, når vi får en rift eller skærer os, sørger kroppen for, at blodet størkner – eller koagulerer – så vi ikke mister mere blod end absolut nødvendigt. For at få blodet til at størkne kræves såkaldte koagulationsfaktorer, som vores lever danner. Det kan den kun, hvis der er nok K-vitamin.

    Med til at vedligeholde knoglerne

    K-vitamin har andre opgaver i kroppen. Det er med til at aktivere forskellige proteiner, der har betydning for knogledannelse og aflejring af mineraler i knoglevævet. Det er med andre ord vigtigt at få nok K-vitamin, da det er med til at vedligeholde normale knogler hele livet.

    Kan man overdosere K-vitamin?

    K-vitamin er et fedtopløseligt vitamin og bliver ikke udskilt. Derfor skal du ikke have for meget af det. Der er dog langt fra de cirka 75 mikrogram, som er den anbefalede daglige mængde til voksne, og de over 600 mikrogram, der ifølge Fødevarestyrelsen er den øvre sikre grænse for dagligt indtag af vitaminet.

    Bivirkninger af for højt indtag af K-vitamin ses yderst sjældent. Ved meget store doser af K-vitamin kan der i visse tilfælde ses en ændring af blodbilledet.

    Du finder K-vitamin i:

    Hvis du spiser en sund og varieret kost, er der gode chancer for, at du får nok K-vitamin. Mørkegrønne grøntsager er rige på K1-vitamin, mens K2-vitamin dels laves i dine egne tarme, dels findes i fermenterede produkter.

    Der er dog visse ting, som kan øge risikoen for at mangle vitaminet. Hvis du tager blodfortyndende medicin, skal du være ekstra opmærksom på at få nok K-vitamin, da medicinen modvirker vitaminet i kroppen. Dit indtag bør dog reguleres i samarbejde med din læge.

     

    Kilder:

    www.fødevarestyrelsen.dk

    www.netdoktor.dk