Søg efter

    Søgeresultater

    Luk

    Kost, der plejer dit kredsløb




    Hjertet og kredsløbet gør et stort arbejde og har derfor brug for kost og livsstil, der bakker op om det

    Blodets strøm gennem kredsløbet holdes i gang af hjertet, og det er et utroligt arbejde, hjertet gør. Det skal konstant kunne slå og føre blodet ud til alle kroppens celler. Et godt kredsløb handler altså om at passe på hjertet, men også lidt mere ...

    Af Trine Vesteraa, ernæringsterapeut og madskribent

    Blodet, der pumpes ud fra hjertet, tilfører cellerne ilt og næringsstoffer, og når blodet føres tilbage til lungerne, tager det affaldsstoffer og kuldioxid med. I lungerne iltes blodet på ny, og herefter kan blodet tage endnu en tur ud i kroppen.

    Vores blodkredsløb kan anskues som et stort rørsystem, og sættes alle rørene i forlængelse af hinanden, er det omkring 10.000 km. Vi gør på den baggrund klogt i at give hjertet og kredsløbet de bedste betingelser med vores kost og livsstil.

    En kredsløbvenlig livsstil betyder en aktiv livsstil, hvor pulsen kommer op hver dag. Desuden skal vi begrænse alkohol og undlade at ryge. Grøntsager, frugt og bær skal særligt fremhæves for deres indhold af sunde næringsstoffer.

    Fiberrig mad giver ro

    Større og længere mæthed og en indre fejekost er nogle af de fordele, man får med en fiberrig kost. Det meste grønt samt fuldkorn er fyldt med fibre udover forskellige andre vigtige næringsstoffer.

    Kål er de senere år blevet en vældig populær spise – det er billigt, mættende, sundt og smagen kan bruges i mange sammenhænge. Og så er ikke mindst fiberindholdet højt.

    Fibrene er også en af årsagerne til, at fuldkorn anbefales som en del af en sund og varieret kost.

    Der er flere gode grunde til at spise fiberrig mad – ikke mindst den længere mæthed, som kan medvirke til, at det er lettere at holde vægten.

    Fedtstoffer i balance

    Der findes forskellige typer af fedtstoffer hhv. mættet, enkeltumættet og flerumættet. Vi skal have ca. 1/3 af hver type, men mange spiser typisk for meget mættet fedt og for meget omega 6 i forhold til omega 3.

    For at skabe balance skal vi derfor være opmærksomme på ikke at indtage for meget mættet fedt og samtidig undgå eller stærkt begrænse usunde fedtstoffer fra chips, kiks, kager og fastfood. Disse fødevarer indeholder ofte omega 6 fedtsyrer af dårlig kvalitet, så ved at skære ned på de produkter, er vi allerede i gang med at skabe en bedre balance mellem omega 3 og 6.

    Nitrogenoxid og et sundt kredsløb

    Indersiden af vores blodårer er beklædt med endotelceller, der er centrale for et sundt kredsløb. Endotelcellerne producerer nitrogenoxid, der får blodårerne til at være fleksible og udvide sig, så blodet let kan bevæge sig i årerne. På den måde modvirker det forhøjet blodtryk.

    Rygning, insulinresistens, usundt fedt, for meget mættet fedt og stress påvirker endotelcellerne negativt, så de holder op med at producere den gavnlige nitrogenoxid.

    Derimod indeholder grøntsager som rødbeder, rucola og spinat nitrat, der i blodet omdannes til nitrit og slutteligt til nitrogenoxid. Det er derfor en god ide at få de nitratholdige grøntsager på tallerkenen dagligt, så blodårerne forbliver sunde, og blodtrykket ikke stiger.

    Samlet set er frugter, grøntsager og bær i mange farver en del af en kredsløbsvenlig kost.

    Kredsløbsproblemer forebygges bedst med sund kost og livsstil, og ændringer i kost og livsstil har stor indvirkning på forbedring af ens kredsløb – også hvis man allerede har problemer relateret til kredsløbet.

    For at komme godt i gang med maden kan du finde inspiration i de følgende opskrifter:

    Rødbedesalat

    Spinatsmoothie med ærter og havtorn

     

    Kilder:

    Maria Felding og Tobias Schmidt Hansen: Den plantebaserede kost

    Kjeld Bruun-Jensen: Anatomi og fysiologi 1, s. 21 + 185-186.

    Altomkost.dk