Sund og varieret mad sikrer dig vigtige næringsstoffer, og nogle madvarer kan medvirke til at sænke inflammation i kroppen, hvilket er godt for alle – ikke mindst hvis du er ramt af gigtsygdomme.
Der er mange fordele ved en sund kost: Du får mere energi, færre gener fra fordøjelsen, og så er det lettere at undgå overvægt, når kosten er fornuftig. Det påvirker således dine leds sundhed både direkte og indirekte, at du vælger mad fra de sunde hylder.
Helt almindelige kostråd
De officielle kostråd fra Fødevarestyrelsen er som udgangspunkt ganske fine, så vær sikker på at du følger dem og allerede får de anbefalede mængder grønt og fuldkorn, før du kaster dig over vidtgående diæter. Selvom mennesker er forskellige og har forskellige behov, bør du altid starte med at se på, om du får dine grundlæggende behov dækket – og det er der mange, der faktisk ikke får.
Generelt er vi dog blevet bedre til at spise grøntsager og fuldkorn. Men vi spiser fortsat ikke helt nok i forhold til anbefalingerne, ligesom vi generelt mangler fisk i vores kost. Det søde, salte og mættede fede fylder stadig lidt for meget, men det sukkerrige sodavand er vi blevet bedre til at springe over.
Hvad med inflammationsdæmpende kost?
Mange, der har gigt, oplever, at leddene angribes af inflammation. Derfor har nogen også glæde af antiinflammatorisk kost. Dette begreb dækker ofte over helt almindelig sund kost. Især grøntsager og fisk kan det betale sig at spise mere af.
Såkaldt middelhavskost med fokus på grønt, groft, planteolier som olivenolie og mere fisk – og heraf mindre kød – har i nogle undersøgelser vist god effekt mod inflammation.
Ligeledes er fede fisk værd at prioritere, da de indeholder sunde fedtsyrer, der har antiinflammatorisk effekt.
Al fisk tæller: frisk, frossen eller røget. Også fisk fra dåse og skaldyr.
Det vigtigste er at spise sundt og varieret.
Hvordan lyder de officielle kostråd?
• Spis varieret, ikke for meget og vær fysisk aktiv
• Spis frugt og mange grønsager
• Spis mere fisk
• Vælg fuldkorn
• Vælg magert kød og kødpålæg
• Vælg magre mejeriprodukter
• Spis mindre mættet fedt
• Spis mad med mindre salt
• Spis mindre sukker
• Drik vand