Søg efter

  Søgeresultater

  Luk

  Luftforurening er farligere for børn, end man havde troet
  Luftforurening er en bombe under børns helbred

  Udsættelse for eksempelvis bilos eller røg fra større bål i så lidt tid som en dag kan øge dit barns risiko for hjertekar-sygdomme og andre helbredsproblemer senere i livet, viser ny forskning.

   

  Folk, der bor i storbyer, og har planer om at blive forældre, vil nok ikke blive begejstrede over at høre, at luftforurening kan skade barnets helbred senere i livet.

  Faktisk viser en ny undersøgelse fra Stanford University i USA, at udsættelse for luftforureningspartikler i så lidt som en enkelt dag kan være farligt for barnet. Luftforureningen går ind og påvirker kroppen på celleniveau, og skadevirkningen kan tilmed gå i arv.

  Foruroligende billede

  Den foruroligende viden om luftforurening er baseret på en undersøgelse af en gruppe 6-8-årige børn fra byen Fresno i Californien.

  Ved hjælp af partikelmåling fra målestationer placeret forskellige steder kunne forskerne udregne den gennemsnitlige luftforureningsbelastning af børnene for en dag, en uge, og en, tre, seks og tolv måneder. Samtidigt blev der målt blodtryk og taget blodprøver samt anvendt spørgeskemaer, og det billede, der tegnede sig, var foruroligende.

  DNA-forandringer, som kan gå i arv

  Forskerne kunne måle på helt op til 40 forskellige cellemarkører, og på den måde fandt de frem til, at forureningspartiklen PM2,5, som blandt andet stammer fra dieseludstødning og brændeovne, samt kulmonoxid og ozon var skyld i DNA-ændringer.

  Disse genetiske ændringer kan overføres til næste generation, viser det sig.

  Højere risiko for hjertekar-sygdomme

  Man observerede også en relation imellem udsættelse for luftforurening og en stigning i monocyt-tallet. Monocytter er en type hvide blodlegemer, som blandt andet har en nøglefunktion i forbindelse med dannelsen af plak på indersiden af blodårerne.

  Dette kan være medvirkende årsag til, at børn udsat for luftforurening fra blandt andet biludstødning, bålrøg og andre kilder, har en større risiko for hjertekar-sygdomme senere i livet.

  Verdensomspændende problem

  Den nye undersøgelse fra Stanford University er offentliggjort i Nature Scientific Reports og læner sig op ad tidligere forskning.

  Ifølge WHO bliver 93% af verdens børn i alderen op til 15 år udsat for sundhedsskadelig luft. I 2016 døde cirka 600.000 børn i hele verden af akut nedre luftvejsinfektion forårsaget af luftforurening.


   

  Kilde:

  Air pollution exposure is linked with methylation of immunoregulatory genes, altered immune cell profiles, and increased blood pressure in children.

  Scientific Reports, 2021; 11 (1) DOI: 10.1038/s41598-021-83577-3