Søg efter

  Søgeresultater

  Luk

  Luftforurening gør unge mennesker deprimerede
  Luftforurening udsætter unge mennesker for stoffer, som kan gøre dem deprimerede

  Forurenet byluft indeholder ozon, og denne usynlige gasart er ifølge en ny undersøgelse medvirkende til at udvikle depression blandt unge mennesker.

  Der findes rigeligt med ting, der kan gøre unge deprimerede eller kede af det: kærestesorger, bumser, stuearrest, mangel på penge og lektier for eksempel. Nu er der kommet endnu en ting på listen, og det er ozon.

  Forskere fra University of Denver i USA har for første gang nogensinde påvist en sammenhæng imellem ozon og forekomsten af depressive symptomer blandt unge. Det behøver ikke engang at være specielt forurenede byzoner, der er tale om. Selv i områder, hvor luftkvaliteten er indenfor en accepteret standard, optræder fænomenet.

  Årsag til inflammation i hjernen

  Undersøgelsen er baseret på analyser af 213 unge mennesker i alderen 9-13 år fra San Francisco Bay-området. De symtomer, som er blevet observeret hos de unge, der igennem længere tid er blevet udsat for ozon, er tristhed, modløshed, koncentrationsbesvær, søvnproblemer og selvmordstanker.

  Forskerne fortæller, at ozon og visse andre bestanddele i luftforurening kan være medvirkende til at starte inflammatoriske processer i kroppen, og netop inflammation er kendt for at kunne påvirke hjernen og udvikle blandt andet depression.

  Farligt og nødvendigt på samme tid

  Ozon er i det hele taget et interessant stof. Det er farligt og uønsket, når det befinder sig nede i den luft, vi indånder. Men det er ekstremt vigtigt ude i stratosfæren, som er 15-30 kilometer over jordens overflade. Her skærmer det for solens UV-lys, og netop derfor er det et problem, når der kommer menneskeskabte huller i ozonlaget.

  Det er i øvrigt, når sollys reagerer med skadelige partikler fra bilos og udledninger fra kraftværker og lignende, at ozonen dannes.

  Kan også give luftvejslidelser

  Forhøjede ozon-niveauer i byluft er også kendt for at kunne fremskynde astma og andre luftvejslidelser og tidlig død forårsaget af vejrtrækningsproblemer.

  Da ozon både har negativ indvirkning på det fysiske og mentale helbred, ser de amerikanske forskere al mulig grund til at overveje metoder til at nedbringe forureningsomfanget ved at indføre højere standarder for luftkvalitet samt tiltag, der kan tvinge industrien til at mindske deres udledning.


   

  Kilde:

  Census Tract Ambient Ozone Predicts Trajectories of Depressive Symptoms in Adolescents.

  Developmental Psychology, 2022 DOI: 10.1037/dev0001310