Søg efter

    Søgeresultater

    Luk

    Lugtesansen fortæller dig, om du er i fare




    Lugtesansen og vores lynhurtige reaktion på lugte er en vigtig del af vores overlevelsesevne

    Mennesker og pattedyr reagerer lynhurtigt på lugte, der sættes i forbindelse med fare eller ubehag. Denne lugtvurdering eller lugtesansen, som er en vigtig del af vores overlevelsesevne, foregår ifølge ny svensk forskning med hastigheder på mindre end 300 millisekunder fra næse til hjerne.

    Nu er det ikke sådan, at hvis din sidemand prutter, tager du benene på nakken og løber alt, hvad tøj og remmer kan holde. Men mennesker og pattedyr er faktisk i stand til at afgøre ud fra en lugt, om den er tegn på fare, trusler eller ubehag.

    Lugtesansen er et urinstinkt, som er afgørende for vores evne til at overleve, og svenske forskere fra Karolinska Institutet i Stockholm har været på en spændende rejse ind i hjernen for at se, hvad der sker, når lugtesansen passer på os.

    Kan skelne imellem millioner af lugte

    Med helt ny og revolutionerende teknik lykkedes det forskerne at måle signaludvekslingen imellem forskellige lugtpåvirkninger og lugteorganet, og det går ufatteligt hurtigt.

    På trods af, at lugteorganet kun udgør fem procent af hjernen, er mennesker i stand til at identificere adskillige millioner forskellige slags lugt med høje hastigheder, efter de er blevet inhaleret igennem næsen.

    Fordærvet mad, ildebrand eller andet

    Når det gælder lugte, der forbindes med trusler, fare eller ubehag, er der ekstra meget fart på signalerne. Her reagerer lugtesansen med hastigheder på ned til 300 millisekunder, forklarer forskerne.

    Den nye forskning viser, at vi bruger lugtesansen til at afgøre, om der er noget, vi skal være påpasselige med. Det kan i princippet være alt lige fra lugten af en ildebrand til farlige kemikalier, fordærvet mad og alt muligt andet.

    I modsætning til vore øvrige sanser som syn og hørelse opererer lugte-opfattelsen langt mere i vores underbevidsthed, hvilket umiddelbart kunne tyde på, at denne sans er vigtigere end andre sanser.

     

    Vidste du at ...

    1. Ingen mennesker lugter ens. Ligesom vi har unikke fingeraftryk, har vi alle vores helt egen lugt – eller duft om man vil.

    2. Kvinder har markant bedre lugtesans, end mænd har.

    3. Vores lugtesans er svagest om morgenen og tiltager i løbet af dagen.

    4. Cirka 80 procent af vores smagsoplevelse er faktisk et resultat af lugtesansens arbejde. Derfor forringes smagssansen, når man er forkølet eller er stoppet i næsen.

    5. Lugte/dufte har en stærk forbindelse til hukommelsen og samarbejder langt mere direkte end andre sanser med de dele af hjernen, som har med følelser at gøre.

    6. Lugtesansen arbejder modsat af syns-, høre- og smagssansen. Når vi udsættes for lugte, får vi først en følelsesmæssig reaktion, hvorefter vi identificerer lugten/duften. Det er lige omvendt med de tre andre sanser.

    7. Det hedder som sagt lugtesansen, og selvom du holder en rose eller et stykke lækker sæbe op til næsen, lugter du til tingene – du ”dufter” ikke til dem. Til gengæld kan noget dufte godt (og andet lugte dårligt).
     

    Kilde: Proceedings of the National Academy of Sciences, 2021;118 (42)