Søg efter

    Søgeresultater

    Luk

    Mennesker forvandles til flagermus på 10 uger




    Mennesker kan lære at finde vej uden syn ved at bruge ekkolokalisering, som flagermus gør

    Ikke fysisk vel at mærke men på lidt over to måneder kan både blinde og seende lære at ekkolokalisere, hvilket er den metode, flagermus anvender til at navigere.

    Umiddelbart har vi mennesker ikke så meget til fælles med flagermus. Og dog. Forskere fra Department of Psychology ved Durham University i England har nemlig påvist i en ny undersøgelse, at vi kan lære at orientere os på samme måde som de små (for det meste) og lynhurtige dyr.

    Flagermus anvender en teknik, som kaldes ekkolokalisering, som i korte træk går ud på, at de udsender højfrekvente lyde – også kaldet ultralyd – som rammer objekter og kastes tilbage. Det hjælper dyret med at opsnappe et detaljeret billede af omgivelserne, herunder andre dyr, insekter og objekter. Det er dette ”lydbillede”, som gør dem i stand til at jage.

    Navigerer med kliklyde fra tungen

    Mennesker kan også lære at ekkolokalisere, har de britiske forskere demonstreret, og det tager kun ti uger at opnå denne færdighed.

    Forskerne trænede undersøgelsens deltagere ved at lade dem finde rundt i virtuelle labyrinter af gange, som var arrangeret i zig-zag mønstre, T-kryds og U-vendinger. For at finde rundt skulle forsøgsdeltagerne lave kliklyde med tungen og bruge ekkoet til at bedømme, om der var nogle forhindringer, de skulle undgå.

    Blinde får højere livskvalitet

    Forsøget bestod af både seende og blinde deltagere i aldersgruppen 21-79 år. De unge klarede sig marginalt bedre end de ældre.

    Tre måneder efter forsøget var afsluttet, lavede forskerne en opfølgning, hvor det viste sig, at alle blinde deltagere fortalte, at de havde fået langt bedre bevægelighed, og hele 83 procent af dem følte, at de var mere uafhængige og havde bedre livskvalitet.

    Forskerne konkluderer på baggrund af de opnåede resultater, at evnen til at lære klik-baseret ekkolokalisering ikke er begrænset af alder eller synsgrad, og det har stor betydning for genoptræningen af folk, som har mistet synet eller befinder sig i de tidlige faser af progressivt synstab.


     

    Kilde:

    Human click-based echolocation: Effects of blindness and age, and real-life implications in a 10-week training program”, PLoS One, juni 2021