Den føde, vi mennesker indtager, påvirker kroppens produktion af affaldsstoffer, som vi udskiller med urinen. Forskere har udviklet en metode, hvor metabolitter bruges til at afkode disse data og lave en individuelt tilpasset kost, der tilgodeser individets biologiske sammensætning.
Tis en tår, så kan din læge fortælle dig, hvad du bør spise mere af, og hvad du bør skære ned på. Nej, det er ikke en spøg men derimod seriøs videnskab. Forskere har nemlig fundet frem til en måde at bedømme, hvordan kosten påvirker os mennesker, og der er store forskelle.
Metabolitter i urinen sladrer
I stedet for kostundersøgelser, som ofte er upræcise, da de er baseret på folks egen erindring om, hvad de har spist og drukket og i hvilke mængder, anvender forskerne urinprøver.
Det har nemlig vist sig, at vi udskiller bestemte metabolitter i urinen, og disse stoffer sladrer om, hvordan forskellige fødevarer påvirker os.
Som udstødningsgasser fra stofskiftet
Metabolitter er biologiske affaldsstoffer, som kroppen producerer, når den omsætter forskellige ting.
Det er en slags udstødningsgasser fra stofskiftet. De er samtidigt en anvendelig målestok for, om vores kost har en positiv eller negativ indvirkning på vores helbred.
Forsøg med 1.848 amerikanere
Det er forskere fra Imperial College London, som i samarbejde med kolleger fra Northwestern University, University of Illinois samt Murdoch University, der står for det nye projekt. De har ved hjælp af urinprøver indsamlet fra 1.848 amerikanske forsøgsdeltagere over to døgn analyseret niveauerne for 46 forskellige metabolitter.
Afslører både alkohol og rødt kød
Nogle metabolitter dannes i kroppen i forbindelse med alkoholindtag, hvor andre kædes sammen med indtag af andre ting som citrusfrugter, glukose, frugtsukker og C-vitamin.
På samme måde er der metabolitter i urinen, som er forbundet med rødt kød, hvidt kød (som kylling) og næringsstoffer som calcium. Her kan man altså måle sig frem til, hvad og hvor meget en person indtager af forskellige fødetyper og ud fra den eksisterende viden om disse fødetyper finde frem til, om der eventuelt skal skrues op eller ned for blusset.
Lettere at pejle sig ind på sund kost
Det er også metabolitter, som giver et fingerpeg om helbredstilstande. Det gælder eksempelvis formiat og natrium, som er relateret til fedme og forhøjet blodtryk.
Med den nye indsigt i metabolitterne, hvilke fødevarer de oplyser om, og hvad forhøjede niveauer af de forskellige metabolitter eventuelt betyder, kan forskere og læger bedre sammensætte en kost, som er tilpasset individet og umiddelbart har den mest hensigtsmæssige indvirkning på kroppen.
Kilde: www.nature.com, 22. juni, 2020