Alle celler i din krop indeholder et hav af bittesmå kraftværker kaldet mitokondrier. De laver den livsnødvendige energi, der holder dig i live.
Hver gang du tænker en tanke, løfter din arm, åbner køleskabet, nyser eller dagdrømmer, bruger du energi. Har du nogensinde spekuleret over, hvor den energi kommer fra?
Den bliver såmænd produceret i dine egne celler, og det sker døgnet rundt i et svimlende tempo. Dine celler indeholder myriader af bittesmå kraftværker – de såkaldte mitokondrier – som fremstiller energien.
Lagrer energi i molekyler
Det gør de ved at omdanne fedt, kulhydrat og protein (samt alkohol!) til adenosintrifosfat (ATP), som er et molekyle, der lagrer energien i kemisk form.
ATP svarer nærmest til at have kontanter i lommen. Når cellen skal bruge energi til at udføre en given opgave, spalter den ATP, så den lagrede energi bliver frigivet til øjeblikkelig anvendelse. Den samlede mængde ATP, som mitokondrierne hos en voksen person producerer i løbet af en hel dag, kan snildt løbe op på 70-75 kilo.
Nogle celler har flere mitokondrier end andre
Nogle celler indeholder flere mitokondrier end andre. For eksempel er der markant større mitokondrie-tæthed i hjertemuskelceller end i andre celletyper. Hjertet skal nemlig producere enorme mængder af energi for at kunne trække sig rytmisk sammen hvert sekund, døgnet rundt, hele livet.
Der er også rigtig mange mitokondrier i andre muskelceller samt i cellerne i hjernen og i de vitale organer.
Coenzym Q10 styrer processen
For at kunne omdanne de forskellige emner fra føden til energi skal mitokondrierne bruge et vitamin-agtigt stof, som hedder coenzym Q10. Det fungerer som en slags ”tændrør”, der styrer energiproduktionen.
Coenzym Q10 transporterer elektroner i en indviklet proces, der hedder elektrontransportkæden. Det er denne proces, som styrer hele energiomsætningen.
Destruerer syge celler
Mitokondrier har andre opgaver end at lave energi. De har blandt andet en nøglefunktion i forbindelse med noget, der hedder apoptose og betyder ”programmeret celledød”.
Det er en helt naturlig proces, som kroppen selv sætter igang for at destruere celler, der af den ene eller anden grund er kørt af sporet.
Et eksempel er kræftceller, som pludselig begynder at dele sig ukontrolleret og danner en svulst. Her er det vigtigt, at kroppen selv kan tilintetgøre de syge celler. Mitokondrierne kan iværksætte en udsivning af proteiner, som destruerer de syge celler og får dem til at gå til grunde.
Træning kan øge antallet af mitokondrier
Forskning viser, at man kan øge antallet af mitokondrier i sine muskelceller igennem træning.
En undersøgelse, som blev offentliggjort i 2017 i tidsskriftet Cell Metabolism, viste, at intervaltræning med høj intensitet var bedre end styrketræning af musklerne, hvis man ønsker at øge antallet af mitokondrier.