Søg efter

  Søgeresultater

  Luk

  Motion og smerter: Derfor skal du lade sofaen stå!
  Smerter kan afholde mange fra motion - men det er bedst at lade sofaen stå!

  Det kan føles både uoverskueligt og direkte modstridende at skulle motionere, når ens led gør ondt. Men motion er faktisk en af de bedste værktøjer, du har i kassen, når det handler om at fikse ømme led.

  Stærke muskler beskytter, og motion er med til at smøre leddene. Derfor kan træning mindske dine gener ved gigt. Hvis du vil have det fulde udbytte af motion, så husk at træne kondition og styrke samt smidighed og balance.

  På den måde styrker du både hjertekarsystemet, knogler og forebygger faldulykker.

  Hvis du har gigt, er det faktisk vigtigt, at du bevæger dig så meget, du kan. Fysisk aktivitet er godt både mod smerter, dit psykiske og mentale velbefindende, din vægt og din nattesøvn.

  Vælg motion med hjertet!

  Du skal selvfølgelig lytte til din krop og sørge for at have dig selv med. Så sørg for at vælge en motionsform, du kan lide – den bedste motion er nemlig den, man får gjort!

  Her kan du finde lidt inspiration til motionsformer – og ellers er Gigtforeningens hjemmeside et godt sted at finde forslag og viden:

  Svømning og træning i vand

  Cykling

  Fitness

  Pilates

  Stavgang – gåture

  Yoga

  GLA:D-træning, der er specielt udviklet til gigtpatienter med slidgigt i hofte eller knæ.

  Hvor meget motion?

  Vi anbefales alle (18-64 år) at få i snit en halv times motion om dagen, hvor pulsen er forøget. To gange om ugen bør din motion få pulsen op i 20 minutter eller mere, hvor du har svært ved at føre en samtale.

  Er du over 65 år, gælder de samme anbefalinger for fysisk aktivitet stadig. Men derudover kommer der et par andre anbefalinger:

  • Mindst to gange om ugen bør du lave udstrækningsøvelser af mindst 10 minutters varighed, så du vedligeholder din krops bevægelighed.

  • Du bør regelmæssigt træne øvelser, der vedligeholder eller øger din balanceevne, så kan du også være med til at forebygge faldulykker.