Søg efter

    Søgeresultater

    Luk

    Motion virker kræfthæmmende i kroppen




    Selvom det lyder oplagt at hvile sig, så har motion en kræfthæmmende virkning, der kan komme patienter til gode

    Man fristes til at tro, at kræftpatienter har gavn af hvile, men helt ny forskning viser det stik modsatte. Et australsk forsøg afslører nemlig, at regelmæssig motion faktisk er kræfthæmmende ved at bremse tumorvækst og indirekte hjælpe med at slå kræftceller ihjel.

    En helt ny undersøgelse, som forskere fra Edith Cowan University i Australien står bag, peger på motion som et nøgleværktøj i kampen mod cancer.

    Det viser sig nemlig, at når man motionerer, får det musklerne til at udskille nogle særlige proteiner, som kan trække i håndbremsen og få svulster til at vokse langsommere. Samtidig kan disse proteiner i samarbejde med hvide blodlegemer være med til tilintetgøre kræftceller.

    Markant kræfthæmmende effekt

    Forsøget blev udført på en gruppe overvægtige mænd med prostatakræft. Patienterne gennemgik et 12-ugers program med regelmæssig træning, og der blev taget blodprøver før og efter motionsperioden.

    Forskerne udtog vævsprøver med levende kræftceller fra de medvirkende patienter og udsatte disse vævsprøver for blod, der var indsamlet henholdsvis før og efter det tolv uger lange træningsprogram.

    Der var en tydelig forskel, skriver forskerne i Medicine & Science in Sport & Exercise. De observerede en signifikant væksthæmning i de vævsprøver, som kom i kontakt med blodprøver, som var taget efter træningsperioden.

    Skruer ned for væksten af svulster

    Helt konkret skyldes det, at motion får musklerne til at udskille myokiner, som er en slags proteiner, der signalerer til kræftceller, at de skal skrue ned for væksttempoet.

    Myokinerne er ikke i sig selv i stand til at slå kræftceller ihjel. Til gengæld indgår de i et samarbejde med T-celler (hvide blodlegemer) i blodet og hjælper disse med at udslette kræftcellerne.

    Så motion er kort og godt med til at skabe et kræfthæmmende miljø i kroppen.

    Hjælper også ved fremskreden kræft

    Selvom de australske forskere valgte at kigge på prostatakræft i deres forsøg, mener de, at den fundne mekanisme i deres undersøgelse med al sandsynlighed også vil kunne gøre sig gældende i forbindelse med andre kræftformer.

    Det, som er vigtigt her, siger de, er, at kræftpatienter ser ud til at kunne klare sig bedre, hvis de sørger for at motionere.

    Der er allerede iværksat nye forsøg med mænd, der har fremskreden prostatakræft, og som tilmed medicineres og har bivirkninger af deres medicin. Selv her viser motion at have en kræftbeskyttende virkning indefra.

     

    Kilde: Medicine & Science in Sports & Exercise, oktober 2021