Søg efter

    Søgeresultater

    Luk

    Rød gas: Myggens hemmelige sporingsværktøj




    Myg finder os ved hjælp af en rød gas, som den opfanger, at vi udsender

    Har du aldrig undret dig over, hvordan i alverden myg så let kan finde frem til dig mørket? De har flere ting i værktøjskassen, og nu har forskere afsløret endnu en metode, som de små kræ benytter sig af, når der skal blod i snablen.

    Du kender sikkert den der fornemmelse, når du ligger i din seng med alt lyset slukket, og du venter på at falde i søvn. Pludselig får du selskab af en myg. Med mellemrum hører du dens vingers afslørende summen rundt omkring i soveværelset og håber bare på, at du ikke bliver fundet. Selvom du ligger musestille med dynen over dig, lykkes det alligevel myggen at lande på dit ansigt. Og du mærker også, når dens snabel punkterer din hud. Hvordan pokker kan det lade sig gøre? Hvordan kan den se dig, når der er helt mørkt?

    Når myggen ser rødt

    Ifølge videnskaben er der tre ting, som afslører dit gemmested: Din udåndingsluft, din svedafsondring, og din hudtemperatur.

    Men et helt nyt forskningsprojekt, som er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Nature Communications, afslører en fjerde metode, som myg anvender til at spore dig med. Og det er farve. Helt specifikt drejer det sig om rød-orange nuancer.

    Gaslugt tegner farvebillede af os

    Vores udåndingsluft indeholder C02, som for os mennesker er både lugtløs og usynlig. Men ikke for myg. Så snart myggen kan lugte C02 i nærheden, stiller den skarpt på farver som rød, orange, sort og cyan.

    C02 danner med andre ord et visuelt input på dens nethinde akkurat på samme måde, som hvis vi på vej ned ad gaden opsnapper duften af kanel og forestiller os et bageri i nærheden.

    Hos myggen vækker C02 en særlig følsomhed over rødlige farvespektre, der er beslægtet med rødt. Uden at vi selv ved det, stråler disse farver ud fra vores hud og gør myggen i stand til at afsløre vores gemmested.

    Virker ikke med farver alene

    Det er ganske enkelt dufte, som tænder for en særlig farvefølsomhed hos myggene og dermed hjælper dem med at finde frem til os, forklarer forskerne.

    I forsøget prøvede de nemlig at præsentere myg for de ”sexede” farver uden at udsætte dem for C02-duften, og myggene ignorerede samtlige farver.

    Man forsøgte også at sprøjte C02 ind i et testkammer med en farvet plet, der var grøn, blå eller lilla. Det virkede heller ikke. Kun hvis pletten var rød, orange, sort eller cyan-farvet, tiltrak den myggene.

    Hjælp til at bekæmpe myg i fremtiden

    Forskerne fra University of Washington, som står bag forsøget, forklarer, at med den nye viden om, hvilke farver blodtørstige myg går efter, og hvilke de er ligeglade med, kan det blive lettere fremover at udvikle effektiv insekt-spray, fælder og andre metoder til at holde disse små bæster fra livet.
     

    Kilde: The olfactory gatign of visual preferences to human skin and visible spectra in mosquitoes. Nature Communications, 2022;13(1)